5. Ponekad sopstvena saznanja o nečemu, koja ne mogu da provjerim, ali sam uvjeren da su tačna, pripisujem dobro upućenom anonimnom izvoru. Da li postupam etično?

4. Danas je u novinama objavljen tekst – ispovijest žene čiji muž je koristio ulje od kanabisa – marihuane, i koja tvrdi da mu je to produžilo život. U tekstu je novinarka navela da je “upotreba takvih preparata protivzakonita” ali sve drugo u opširnom tekstu je samo izjava žene koja govori u prilog takvom lijeku. Da li je u skladu sa standardima profesionalnog novinarstva to što u tekstu nema mišljenja ni jednog ljekara?
17/11/2014
20/11/2014 – ODRŽAN PRVI SASTANAK MEDIJSKIH SAMOREGULATORNIH TIJELA POSVEĆEN USPOSTAVLJANJU NJIHOVE SARADNJE I UJEDNAČENOJ PRIMJENI KODEKSA NOVINARA CRNE GORE
20/11/2014

5. Ponekad sopstvena saznanja o nečemu, koja ne mogu da provjerim, ali sam uvjeren da su tačna, pripisujem dobro upućenom anonimnom izvoru. Da li postupam etično?

Ne, ne postupate etično, dapače, kršite etičke norme jer, očigledno, varate.

Kako znate da su Vaša saznanja tačna, ako ih ne možete provjeriti? Ako ste se u nešto lično uvjerili, npr. bili svjedok nekom događaju, onda o tome možete izvijestiti, čak i ako nemate drugih izvora ili svjedoka. Međutim, važno je da se držite činjenica, samo onoga što ste vidjeli ili saznali. Za sve drugo morate imati izvor ili više njih, čiju vjerodostojnost takođe treba provjeriti. Kodeks novinara Crne Gore omogućava novinaru da zaštiti izvor koji želi ostati anoniman, čak ga u načelu broj 7 obavezuje da mora poštovati takvu želju, ali to ne znači da se anonimni izvori mogu izmišljati. Time kršite jedno od osnovnih postulata novinarstva – tačnost.