20/11/2014 – ODRŽAN PRVI SASTANAK MEDIJSKIH SAMOREGULATORNIH TIJELA POSVEĆEN USPOSTAVLJANJU NJIHOVE SARADNJE I UJEDNAČENOJ PRIMJENI KODEKSA NOVINARA CRNE GORE

5. Ponekad sopstvena saznanja o nečemu, koja ne mogu da provjerim, ali sam uvjeren da su tačna, pripisujem dobro upućenom anonimnom izvoru. Da li postupam etično?
19/11/2014
21/11/2014 – POVODOM ODLUKE VLADE CRNE GORE DA ODBACI ZAHTJEV ZA KRIMINALIZACIJU KLEVETE I UVREDE
21/11/2014

20/11/2014 – ODRŽAN PRVI SASTANAK MEDIJSKIH SAMOREGULATORNIH TIJELA POSVEĆEN USPOSTAVLJANJU NJIHOVE SARADNJE I UJEDNAČENOJ PRIMJENI KODEKSA NOVINARA CRNE GORE

Danas je u organizaciji Akcije za ljudska prava (HRA) održan prvi od četiri planirana sastanka predstavnika medijskih samoregulatornih tijela, koji će biti posvećeni saradnji samoregulatornih tijela u cilju ujednačene primjene Kodeksa novinara Crne Gore.

Amer Ramusović, predsjednik Samoregulatornog savjeta za lokalnu i periodičnu štampu, Božena Jelušić, ombudsmanka Vijesti, Paula Petričević, ombudsmanka Monitora, Ilija Jovićević, ombudsman Dana i Dragana Tripković, članica Komisije Savjeta RTCG za razmatranje predstavki i prigovora slušalaca i gledalaca, razgovarali su danas o plagiranju medijskih sadržaja, jeziku mržnje i uvredljivom jeziku u medijima.

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) nije odgovorio na poziv da njihov predstavnik ili predstavnica učestvuju u razgovorima.

U ime HRA, okrugli sto je moderirao g-din Dragoljub Duško Vuković.

Učesnici i učesnice okruglog stola su se saglasili da je plagiranje jedan od „smrtnih grijehova novinarstva“ i da bi urednici i samoregulatorna tijela morali ovom problemu da posvete mnogo veću pažnju. Takođe, postignuta je saglasnost o neophodnosti razlikovanja uvredljivog govora od govora mržnje.

Detaljniji zaključci sa ovoga i narednih okruglih stolova biće objavljeni na kraju ciklusa razgovora.

Projekat „Nastavak debate o primjeni Kodeksa novinara Crne Gore” podržala je Britanska ambasada u Podgorci.

Za dodatne informacije stojim na raspolaganju

Mirjana Radović (mirjana@hraction.org)
Koordinatorka programa Sloboda izražavanja,
Akcija za ljudska prava