Najava konsultacija o osnivanju REKOM, Podgorica, 25.10.2008.

Saopštenje za javnost o 36. regionalnom seminaru pravnika na temu ljudskih prava
13/10/2008
Promocija knjige ‘Medjunarodni standardi ljudskih prava i ustavne garancije u Crnoj Gori / International Human Rights Standards and Constitutional Guarantees in Montenegro ‘ 31. oktobra 2008.
31/10/2008

Najava konsultacija o osnivanju REKOM, Podgorica, 25.10.2008.

Poštovani, sjutra, 25.10.2008. u sali hotela Podgorica u Podgorici, s početkom u 11h održaće se konsultacije sa predstavnicima civilnog društva Crne Gore o ideji osnivanja Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije (REKOM), prema priloženom dnevnom redu.

 

Konsultacije organizuje Akcija za ljudska prava iz Podgorice u saradnji sa Koalicijom nevladinih organizacija i pojedinaca iz regiona za formiranje REKOM.

 

Od maja 2006. regionalne partnerske organizacije za tranzicionu pravdu Fond za humanitarno pravo iz Beograda, Documenta iz Zagreba i Istraživačko dokumentacioni centar Sarajevo, započele su konsultacije sa različitim grupama predstavnika civilnog društva, udruženjima žrtava, veteranima, novinarima, umjetnicima u regionu o načinima utvrđivanja i kazivanja činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji. Cilj ove regionalne debate je da se obavi konsultacija sa svim relevantnim društvenim i profesionalnim grupama u društvu o tome kako utvrditi činjenice o ratnim zločinima, kako vratiti žrtvama dostojanstvo i dobiti društveno priznanje da im je učinjena nepravda, ostvariti pravdu i spriječiti ponavljanje zločina. Cilj je obezbjeđivanje podrške najmanje milion građana u regionu za donošenje preporuka o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji. Po završetku konsultativnog procesa te preporuke biće prosleđene vladama u regionu sa zahtjevom za osnivanje REKOM, kao i Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

 

NVO iz Crne Gore koje su do sada pristupile ovoj Koaliciji su, abecednim redom:

 

Akcija za ljudska prava

ANIMA

Centar za građansko obrazovanje

Centar za razvoj nevladinih organizacija

Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava

Crnogorski ženski lobi

Institut Alternativa

Liga žena glasača

Međunarodni forum „Crna Gora“

Nansen dijalog centar

Inicijativa mladih za ljudska prava

Sigurna ženska kuća

Udruženje građana Bukovice i Pljevlja

Udruženje porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih od 1998. do 1999. na prostoru Kosova i Metohije – Crveni božur

 

 konsultacija o osnivanju REKOM – dnevni red

 

_