Saopštenje za javnost o 36. regionalnom seminaru pravnika na temu ljudskih prava

Predlog amandmana na Predlog zakona o Ustavnom sudu / Proposal of amendments to the Bill of Law on the Constititutional Court
07/10/2008
Najava konsultacija o osnivanju REKOM, Podgorica, 25.10.2008.
24/10/2008

Saopštenje za javnost o 36. regionalnom seminaru pravnika na temu ljudskih prava

U Igalu, hotel Institut dr Simo Milošević, 9. i 10. oktobra 2008. okupiće se 35 pravnika iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, na seminaru na temu „Sloboda izražavanja i njena dozvoljena ograničenja – uvreda i kleveta, kompenzacija i kazna“. Ovo je 36. po redu regionalni seminar koji od 2002. godine na teritoriji bivše Jugoslavije zajednički organizuju nevladine organizacije Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Forum – centar za strateška istraživanja i dokumentaciju iz Skoplja, Beogradski centar za ljudska prava, Hrvatski helsinški odbor (od ove godine NVO Legalis iz Zagreba) i Akcija za ljudska prava iz Podgorice, u okviru projekta Dodatna obuka za pravnike u oblasti ljudskih prava, čije je izvođenje omogućilo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške putem kancelarije Norveške narodne pomoći u Beogradu.

Ovo je jedini projekat u regionu koji je u kontinuitetu za posljednjih šest godina okupio preko 900 pravnika iz različitih sektora pravosuđa, advokature, kancelarija ombudsmana, nevladinih organizacija i državne uprave, s ciljem da se učesnicima obezbijedi ne samo da se upoznaju sa najnovijim standardima iz prakse medjunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava, već i da se međusobno upoznaju, razmijene iskustva i nastave da sarađuju.

Program seminara koji se sjutra i prekosjutra održava u Crnoj Gori možete vidjeti u prilogu. Predavači su doc. dr Ivana Jelić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, mr Aida Grgić, pravnica Sekretarijata Savjeta Evrope – odsek za sudsku praksu i Mladen Srdić, sudija Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Drugog dana seminara održava se diskusija na temu »Novinarska etika i iskustva samoregulatornih novinarskih tijela u regionu«, gde je uvodničar Petar Komnenić, novinar nedjeljnika Monitor i Radija Slobodna Evropa i član Novinarskog samoregulatornog tijela Crne Gore, a učesnici su po jedan predstavnik novinarskih udruženja i članova »sudova časti« novinara iz regiona.

Učesnicima će biti obezbijeđen prevod publikacije Savjeta Evrope – »Sloboda izražavanja – Vodić za primjenu člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava«, koji je upravo objavila kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici, kao i materijal sa prevodom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Lepojić protiv Srbije i odlukom Komiteta za ljudska prava u predmetu Bodrožić protiv Srbije i Crne Gore.

Preuzmite program  seminara

_