NASTAVLJENO SUĐENJE ZBOG TORTURE BOLJEVIĆA

VLADA I SKUPŠTINA CRNE GORE DA OBUSTAVE ZAKONODAVNU DJELATNOST DO IZBORA NOVIH SASTAVA TIH ORGANA NA OSNOVU PARLAMENTARNIH IZBORA
04/05/2023
ZBOG LIČNOG PEČATA, DO LINČA: PODRŠKA PSIHOLOGU PETRU MARKOVIĆU
08/05/2023

NASTAVLJENO SUĐENJE ZBOG TORTURE BOLJEVIĆA

Foto: Amnesty International

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora optuženih za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Danas su pred sudom svjedočila četiri svjedoka: oštećeni Marko Boljević; njegov otac Goran Boljević i policijski službenici N. P. i V. P, koji su 25. maja 2020. godine M. Boljevića predali službenicima CB Podgorica u mjestu Lapčići, kada je prema novodima iz optužnice započela tortura.

Svi svjedoci ostali su pri iskazima datim pred nadležnim tužilaštvom.

Oštećeni Marko Boljević je tvrdio da su ga policijski inspektori mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva. Na sugerisanje advokata okrivljenih da se Boljević plašio braće Mugoša, budući da su policajci tvrdili kako su ga štitili od njih, rekao je: „Osjećao sam strah od braće Mugoša, jer su me policijski službenici prisiljavali da ih optužim za nešto za šta nisam imao saznanja da su uradili“.

Njegov otac Goran Boljević, ističe da su te večeri 25. maja, povrede na Markovom tijelu bile vidljive „iz aviona“, zbog čega ga je i ohrabrio da ovaj slučaj prijavi nadležnim institucijama.

Svjedoci N.P. i V.P, potvrdili su da je po Boljevića u Lapčiće došao jedan od optuženih inspektora, Dalibor Ljekočević. Rekli su da ostale nijesu mogli da prepoznaju, jer su bili pod fantomkama, a nijesu im se predstavili.

Na prethodnom ročištu sva petorica optuženih inspektora negirala su krivicu. Optuženi su Danilo Grbović, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. jun u 9h, za kada je predviđeno svjedočenje D.A. i V.M, poligrafista CB Podgorica.

Akcija za ljudska prava nastaviće da prati ovaj postupak i da se zalaže za istragu i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru.