VLADA I SKUPŠTINA CRNE GORE DA OBUSTAVE ZAKONODAVNU DJELATNOST DO IZBORA NOVIH SASTAVA TIH ORGANA NA OSNOVU PARLAMENTARNIH IZBORA

POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA
03/05/2023
NASTAVLJENO SUĐENJE ZBOG TORTURE BOLJEVIĆA
04/05/2023

VLADA I SKUPŠTINA CRNE GORE DA OBUSTAVE ZAKONODAVNU DJELATNOST DO IZBORA NOVIH SASTAVA TIH ORGANA NA OSNOVU PARLAMENTARNIH IZBORA

Photo: website of the Parliament of the Montenegro

Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG) apeluju na postojeći „raspušteni“ saziv Skupštine Crne Gore da, u cilju očuvanja ustavnosti i pravne sigurnosti, obustavi usvajanje novih zakona, jer od donošenja ukaza o raspuštanju Skupštine, već skoro dva mjeseca nema legitimitet, osim za obavljanje „tekućih i neodložnih poslova“. Takođe apelujemo na Vladu Crne Gore, koja je izgubila povjerenje prije više od osam mjeseci, da obustavi zakonodavne inicijative.

Prioritet treba da bude održavanje parlamentarnih izbora koji su raspisani za 11. jun, a koji će obezbijediti neophodan legitimitet novom sazivu Skupštine za usvajanje zakona, kao i novoj Vladi za predlaganje novih zakonodavnih rješenja.

Podsjećamo da je za manje od dva mjeseca, odnosno od 16. marta, kada je ukazom predsjednika države raspuštena, Skupština Crne Gore usvojila čak 14 zakona i razmotrila još sedam. Među tih 14 zakona, nalaze se, između ostalog, i izmjene Zakona o Centralnoj banci i Zakona o elektronskim komunikacijama, kojima se uvode značajne sistemske izmjene, prije svega one koje se odnose na postupak imenovanja čelnih ljudi u tim institucijama, a koje svakako nije trebalo da usvaja Skupština koja nema puni legitimitet.

Konkretno, izmjenama Zakona o Centralnoj banci predviđeno je da Skupština imenuje guvernera na osnovu sprovedenog javnog konkursa i na predlog skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, umjesto trenutnog zakonskog rješenja prema kojem Skupština bira guvernera na predlog predsjednika države.

S druge strane, izmjenama Zakona o elektronskim komunikacijama je, između ostalog, predviđena promjena statusa Agencije za elektronske komunikacije, koja bi trebalo da za svoj rad odgovara Vladi, a ne Skupštini, kao što je sada propisano. Izmjene predviđaju i da se procedura izbora Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost promijeni tako da ih bira Vlada umjesto Skupštine na javnom konkursu, čime se sveukupno ugrožava samostalnost tog regulatora. Izmjenama se uvode i neograničeni mandati za predsjednika i članove Savjeta Agencije, kao i za direktora Agencije, što je takođe zabrinjavajuće i sasvim neuobičajeno.

Pritom, ovih 14 usvojenih zakona je „na čekanju“ tj. nijesu stupili na snagu jer predsjednik države, Milo Đukanović, od dana kada je raspustio Skupštinu, odbija da ih potpiše i proglasi, pa ni jedan od tih zakona ne proizvodi pravno dejstvo. Istovremeno postoji najava novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića da će sve te zakone, posle parlamentarnih izbora, uputiti novom sazivu Skupštine na ponovno izjašnjenje. Ovakvo rješenje podržavamo, i apelujemo da se pomenuti zakoni povuku iz procedure i vrate u fazu javne rasprave koja o njima neopravdano nije održana.

Poseban problem predstavlja činjenica da su pojedina zakonska rješenja usvojena i bez javne rasprave, bez mišljenja Evropske komisije ili i suprotno stavu relevantnih međunarodnih organizacija, ozbiljnijih analiza ili sa antisistemskim rješenjima koja zadovoljavaju samo partikularne interese.

Takvo postupanje „raspuštenog“ saziva Skupštine ostavlja ozbiljne posljedice po vladavinu prava, pravnu sigurnost i pregovarački proces Crne Gore sa EU, posebno u pregovaračkim poglavljima u kojima se tretira nezavisnost ustavom definisanih institucija i sprečavanje „neprimjerenog političkog uticaja“.

Shodno navedenom Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Akcija za ljudska prava (HRA), pozivaju rukovodstvo i poslanike Skupštine Crne Gore da prestanu sa predlaganjem i usvajanjem novih zakona, a Vladu Crne Gore da obustavi podnošenje novih zakonskih inicijativa, jer ni jedan ni drugi organ nemaju povjerenje odnosno legitimitet za obavljanje funkcija u punom mandatu, posebno poslije 16. maja kada ističe rok za predaju lista za naredne parlamentarne izbore.