ZBOG LIČNOG PEČATA, DO LINČA: PODRŠKA PSIHOLOGU PETRU MARKOVIĆU

NASTAVLJENO SUĐENJE ZBOG TORTURE BOLJEVIĆA
04/05/2023
UN O STANJU LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI 
09/05/2023

ZBOG LIČNOG PEČATA, DO LINČA: PODRŠKA PSIHOLOGU PETRU MARKOVIĆU

Photo: Vijesti

Akcija za ljudska prava oštro osuđuje prijetnje fizičkim nasiljem psihologu Petru Markoviću iz Bara zbog njegovog vizuelnog identiteta. Očekujemo da osobe koje su prijetnje uputile budu otkrivene i procesuirane u njegovom i opštem interesu. Crnogorsko društvo mora usvojiti toleranciju različitosti. Ona podrazumijeva izostanak uniformisanosti. Nije važno kako je odjeven onaj koji govori, već šta nam govori. Marković je posljednjih dana prosvećeno govorio o potrebi da se temeljnom reformom vaspitanja i obrazovanja utiče na podsticanje empatije i smanjivanje agresivne komunikacije koja eskalira u najstrašnije oblike nasilja.

Prijetnje linčovanjem i sličnim fizičkim nasiljem, upućene Markoviću, predstavljaju radnju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. To se mora efikasno procesuirati i kažnjavati da se ne bi ponavljalo i dovelo do ozbiljnijih posljedica.

Crna Gora je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila svojim Ustavom, Krivičnim zakonikom i drugim zakonima. Očekujemo da se svaki oblik izazivanja i podsticanja mržnje po diskriminatornim osnovama procesuira, da se procesuiraju svi stariji od 14 godina, koji podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti, a da roditelji odgovaraju za štetu koju nezakonitim ponašanjem pričine mlađa djeca.

Apelujemo na donosioce odluka da pokažu odgovornost u svom djelovanju, a posebno u kreiranju javnog mnjenja i da promovišu toleranciju. Jedino na taj način, uz zakonsko i posvećeno djelovanje nadležnih institucija, možemo osigurati klimu u kojoj se možemo nadati sigurnosti za sve nas i našu djecu.