Najava panel diskusije: Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.

NVO obilježile 27 godina nekažnjenog ratnog zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica
25/05/2019
15 GODINA NERASVIJETLJENOG UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA
26/05/2019

Najava panel diskusije: Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.

U ponedeljak, 27. maja 2019. godine sa početkom u 12h u EU Info Centru, Akcija za ljudska prava (HRA) organizuje panel diskusiju pod nazivom „Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.“

Povod za organizovanje diskusije je navršavanje 27. godine od kako je u Crnoj Gori izvršen zločin protiv izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, poznat kao „Deportacija izbjeglica“. Panel diskusija se organizuje u okviru projekta „Deportacija – da se ne zaboravi i ne ponovi“, koji HRA realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u“.

Prema agendi, na skupu će govoriti:

  • Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava;
  • Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore, nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava;
  • Milan Popović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore;
  • Tamara Milaš, saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori.

Panelisti će predstaviti postojeće stanje stvari i razgovarati o tome u kojoj mjeri su do danas ostvarene reparacije za žrtve zločina deportacije (krivična pravda, naknada štete, memorijali, izvinjenje), i da li je dovoljno preduzeto da se takav zločin ne ponovi.

Pozivamo vas da prisustvujete raspravi i o njoj obavijestite širu javnost. Unaprijed se zahvaljujemo na prisustvu i interesovanju za temu ratnog zločina Deportacije.

Preuzmite