NAJAVA PRESS KONFERENCIJE POVODOM PREMIJERNOG IZVOĐENJA PREDSTAVE “SMRT U DUBROVNIKU”

NASTAVLJENA SASLUŠANJA SVJEDOKA U PREDMETU RATNOG ZLOČINA
11/06/2024
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV GOVORA MRŽNJE – ZAUSTAVITI RATNU PROPAGANDU
18/06/2024

NAJAVA PRESS KONFERENCIJE POVODOM PREMIJERNOG IZVOĐENJA PREDSTAVE “SMRT U DUBROVNIKU”

Poštovani medijski prijatelji,

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na PRESS konferenciju povodom premijere predstave Smrt u Dubrovniku – zasnovano na ličnim i arhivskim materijalima. Konferencija će se održati 18. juna sa početkom u 12.00h u nekadašnjem Vojnom hangaru u Zagoriču.

Predstava je nastala u produkciji Dramskog studija Prazan prostor u saradnji sa Akcijom za ljudska prava, a realizuje se u sklopu projekta Opsada Dubrovnika 1991-1992: Sjećanja na rat da se zlo ne ponovi koji podržava Evropska unija kroz regionalni projekat “EU podrška izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu”, a implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Reditelj predstave je Petar Pejaković, dramaturškinja Anja Pletikosa, a igraju Slaviša Grubiša, Emir Ćatović, Pavle Prelević, Miloš Kašćelan, Kristijan Blečić i Maša Božović.

Predstava pripada onome što nazivamo kulturom sjećanja. Nasuprot rasprostranjenoj (ne)kulturi zaborava. Tekst predstave baziran je na preko 30 svedočanstava koje su Akcija za ljudska prava i Prazan prostor prikupili. Namjera je suočiti javnost, prije svega u  Crnoj Gori, sa istinom o ratu koji je vođen u Dubrovniku i njegovoj okolini. Nesuočavanje sa stvarnom prošlošću je dobar preduslov da se istorija ponovi. Smrt u Dubrovniku je umjetnički pohod/napad protiv dominantne kulture zaborava i laži.

Smatramo da je od izuzetne važnosti da mediji u Crnoj Gori koji su 1991. godine odigrali važnu ulogu u kampanji Rat za mir, danas odigraju važnu ulogu u promovisanju ovog projekta u sklopu kojeg Akcija za ljudska prava i Dramski studio Prazan prostor nakon 33 godine javno govore o ulozi Crne Gore u ratnim dešavanjima na teritoriji Dubrovnika i odgovornosti tadašnjeg državnog vrha.

Na konferenciji za medije će govoriti:

  • Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava;
  • Petar Pejaković, reditelj predstave;
  • Anja Pletikosa, dramaturškinja i
  • Slaviša Grubiša, Emir Ćatović, Pavle Prelević, Miloš Kašćelan, Kristijan Blečić i Maša Božović – glumci.