Najava memorijalnog okupljanja – 27 godina od ratnog zločina Deportacija izbjeglica
24/05/2019
Najava panel diskusije: Zločin Deportacija 1992. – post factum 2019.
26/05/2019

NVO obilježile 27 godina nekažnjenog ratnog zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica

Memorijalnim skupom ispred CB Herceg-Novi obilježeno je 27 godina od ratnog zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica, i dalje bez krivične pravde za žrtve, bez spomenika, bez dana sjećanja i izvinjenja policije za nezakonito hapšenje civila i njihovo izručenje u svojstvu talaca vojsci Bosanskih Srba u maju 1992. godine. Od najmanje 66, a prema nekim procjenama i preko 80 izručenih civila, po pravilu Muslimana, iz sabirnog centra u Herceg-Novom preživjelo je samo 12. “I dalje čekamo da se država vrati svojoj antifašističkoj tradiciji i obezbijedi pravdu koju žrtve zaslužuju”, rekla je Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica HRA.

Preživjeli Sadik Demirović o zločinu deportacije u fočanski logor iz Herceg-Novog: “bilo je kao da ste golubove dali mačkama na čuvanje … i dan danas se sjećam i sanjam one stradale koji su sa mnom deportovani, Sanjina Krdžalija, Aliju Čardakliju, Mirsa Borovca, nažalost većina je ubijena.” On je danas prvi put došao u Herceg-Novi posle tragičnog 25. maja 1992. kada ga je crnogorska policija uhapsila kao taoca i isporučila vojsci Radovana Karadžića.

Skupu je prisustvovala i Nedžiba Bajrović, čiji je suprug Osman Bajrović žrtva deportacije čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronadjeni.

Ovo je 15. po redu memorijalno okupljanje kojim nezvanična Crna Gora odaje počast žrtvama ovog ratnog zločina, a 10. koje se održava ispred centra policije u Herceg-Novom, gdje se zahtijeva postavljanje memorijalnog obilježja za žrtve.

Skup su organizovale NVO Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje – CGO i Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, a učestvovali su predstavnici NVO Broj 19 i ADAMAS, predstavnici građanskog pokreta Odupri se – 97000 i predstavnik Liberalne partije – Vido Drašković.

Pročitajte detaljnije u dokumentu u kojem smo skupili sve objave o memorijalnom skupu iz štampanih medija i sa portala.