2/3/2018 Podatke o policijskoj torturi nad Mijom Martinovićem kriju od Ustavnog suda

26/2/2018 ŽRTVAMA TORTURE OBEZBIJEDITI BESPLATNU PRAVNU POMOĆ
26/02/2018
6/3/2018 HOĆE LI USTAVNI SUD OBEZBIJEDITI DJELOTVORNI PRAVNI LIJEK?
06/03/2018

2/3/2018 Podatke o policijskoj torturi nad Mijom Martinovićem kriju od Ustavnog suda

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici do danas nije ispoštovalo odluku Ustavnog suda po kojoj su bili dužni da im dostave izvještaj o preduzetim radnjama u predmetu istrage policijskog zlostavljanja Milorada Mija Martinovića. Tužilaštvo je izvještaj trebalo da pripremi do 8. februara, tri mjeseca od objavljivanja odluke ustavnog suda kojom je usvojena Martinovićeva ustavna žalba zbog nedjelotvorne istrage, i da nakon tog roka podnese izvještaj o preduzetim radnjama, što nije učinilo ni nakon gotovo mjesec dana.

U slučaju zlostavljanja u Zlatarskoj ulici, ODT Podgorica je odmah po isteku ostavljenog roka dostavilo izvještaj Ustavnom sudu.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA), podnijela je u aprilu 2017. godine ustavnu žalbu u ime Martinovića. Iz Ustavnog suda nam je juče saopšteno da još uvijek nisu dobili izvještaj tužilaštva o preduzetim radnjama.

Prema odluci Ustavnog suda, ODT Podgorica bilo je dužno da u roku od tri mjeseca od objavljivanja odluke u Službenom listu izvrši tu odluku i da izvještaj o tome što je preduzeto dostavi Ustavnom sudu. Odluka Ustavnog suda objavljena je u Službenom listu 8. novembra prošle godine.

Ustavni sud je na sjednici održanoj 25. jula prošle godine donio odluku kojom je usvojio ustavnu žalbu Milorada Martinovića, ocijenivši da su mu ljudska prava povrijeđena zbog nedjelotvorne istrage ODT Podgorica. Martinovića su u onći 24. oktobra 2015. godine brutalno isprebijali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) od kojih nijedan do danas nije odgovorao.

Detaljnije u članku Dan-a: “Podatke o prebijanju kriju od Ustavnog suda”.