6/3/2018 HOĆE LI USTAVNI SUD OBEZBIJEDITI DJELOTVORNI PRAVNI LIJEK?

2/3/2018 Podatke o policijskoj torturi nad Mijom Martinovićem kriju od Ustavnog suda
02/03/2018
7/3/2018 ALARMANTNO: OD POČETKA GODINE VEĆ 9. SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA OD STRANE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
07/03/2018

6/3/2018 HOĆE LI USTAVNI SUD OBEZBIJEDITI DJELOTVORNI PRAVNI LIJEK?

Hoće li Ustavni sud iskoristiti priliku da ustavnu žalbu predstavi kao djelotvoran pravni lijek protiv odluka Skupštine o razriješenju članova Savjeta RTCG i regulatornih tijela?

Oba razriješena člana Savjeta RTCG, Goran Đurović i Nikola Vukčević, podnijeli su žalbe Ustavnom sudu zbog toga što im je Skupština Crne Gore, nezakonitim razriješenjem, prekršila Ustavom zaštićena prava. Isto je učinio i Darko Ivanović, koga je Skupština razriješila članstva u Agenciji za elektronske medije.

Juče su pravni zastupnici Gorana Đurovića podnijeli molbu Ustavnom sudu da hitno odluči o predlogu za prioritetno odlučivanje o ustavnim žalbama. Ustavni sud je sad u prilici da pokaže ima li Crna Gora u ustavnoj žalbi ipak djelotvorni pravni lijek protiv odluka Skupštine ili ne. To prije svega zavisi od brzine postupanja Ustavnog suda po ustavnim žalbama.

Sporovi koje vode Đurović, Vukčević i Ivanović su važni jer se u njima vodi pravna borba ne samo za zaštitu prava pojedinaca, već i osnovnog načela da u pravnoj državi ni većinska politička volja ne može da opravda nezakonito postupanje. Ako političari očigledno krše zakon, sud tome mora da može pravovremeno da stane na put. U protivnom, ništa od pravne države i vladavine prava.

U slučajevima Đurovića i Vukčevića, sudije Osnovnih sudova u Podgorici (Radovan Vlaović) i Nikšiću (Sanja Nikić), prvobitno su odredili privremene mjere na osnovu kojih je trebalo da obojica budu vraćeni na funkcije dok sud ne odluči o zakonitosti njihovog razrješenja. Međutim, privremene mjere su onda ukinula vijeća osnovnih sudova u Podgorici (sudije Simo Rašović, Ana Delić i Milena Matović) i Nikšiću (sudije Vasiljka Mijatović, Ana Krivokapić, Iva Petrović), čime se redovni sudski put pravne zaštite pokazao nedjelotvornim.

Iako je Skupština CG, na mjesto razriješenog Vukčevića već izabrala novog člana Savjeta RTCG (Ivana Jovetića), umjesto Đurovića još uvijek nije izabran novi član, iako se očekuje da i to bude uskoro (Administrativni odbor danas 6.3. utvrđuje predlog novog člana, 8.3. je naredno zasjedanje Skupštine).

Molbu za urgentno postupanje po ustavnim žalbama koju su juče Ustavnom sudu dostavili zastupnici Gorana Đurovića, Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava i advokat Dalibor Tomović je dostupna ovdje.

 

Preuzmite