TREĆI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA TORTURU

SREĆNI PRAZNICI I NOVA 2023. GODINA!
30/12/2022
TUŽILAŠTVO DA SE ODLUČNO SUPROTSTAVI IZAZIVANJU MRŽNJE
16/01/2023

TREĆI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA TORTURU

Ilustracija, izvor: Amnesty International

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza u policiji od oštećenog Benjamina Mugoše, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odloženo je po treći put. Mugoša, Marko Boljević i Jovan Grujičić su u maju 2020. godine pretrpjeli policijsku torturu tokom istrage „bombaških napada” na kuću državnog službenika Duška Golubovića i lokal Grand. Za iznuđivanje iskaza od Mugoše je optužen Dalibor Ljekočević, koji je optužen da je isto djelo izvršio i nad Markom Boljevićem. Za torturu nad Grujičićem još uvijek niko nije optužen.

Suđenje je odloženo zbog opravdanog izostanka postupajuće tužiteljke Nađe Martinović i optuženog Ljekočevića. Ročištu nisu pristupili ni dvojica svjedoka, koji, iako uredno pozvani, nisu opravdali izostanak.

Suđenje nije ni započelo iako je od brutalnog zlostavljanja Mugoše u CB Podgorica 26. maja 2020. prošlo više od dvije i po godine. Početak suđenja je prvi put odložen 3. oktobra, a potom i 16. novembra 2022, zbog izostanka okrivljenog. Današnji izostanak okrivljeni je pravdao zadobijenim posljedicama usljed saobraćajne nesreće. Sutkinja Ivana Becić odredila je vještačenje dostavljene medicinske dokumentacije koje će utvrditi da li je okrivljeni uprkos zadobijenim povredama ipak mogao pristupiti današnjem ročištu ili ne.

Ročište je odloženo za 20. februar 2023. godine.

U predmetu iznuđivanja iskaza praćenog teškim nasiljem od Marka Boljevića, početak suđenja petorici okrivljenih policijskih inspektora, među kojima i Daliboru Ljekočeviću, takođe je odložen tri puta. Za iznuđivanje iskaza od Jovana Grujičića, koji je pogrešno optužen za postavljanje eksploziva, a koji je u međuvremenu pravosnažno oslobođen optužbi, još uvijek niko nije optužen, iako su i međunarodni stručnjaci utvrdili da je i on bio žrtva zlostavljanja. U tom predmetu je više državno tužilaštvo po drugi put ukinulo rješenje o odbacivanju krivične prijave od strane osnovne državne tužiteljke u Podgorici Maje Knežević.

Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za djelotvorno kažnjavanje torture. Smatramo da je Državno tužilaštvo dužno da temeljno istraži i odgovornost policijskih rukovodilaca koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima u ovim slučajevima i koji su koordinirali istragu.

Više informacija o ovom slučaju može se pronaći na sajtu Akcije za ljudska prava u okviru saopštenja i u izvještaju “Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021”.