ODBACIVANJE KRIVIČNE PRIJAVE JOVANA GRUJIČIĆA PONOVO PREURANJENO – HRA APELUJE DA PREDMET PREUZME VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

NA PRVOM ROČIŠTU ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA PEKOVIĆ NEGIRAO KRIVICU
30/09/2022
Protestno pismo ambasadoru Irana u Beogradu, nadležnom za Crnu Goru
05/10/2022

ODBACIVANJE KRIVIČNE PRIJAVE JOVANA GRUJIČIĆA PONOVO PREURANJENO – HRA APELUJE DA PREDMET PREUZME VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

Više državno tužilaštvo u Podgorici – tužilac Željko Tomković, je po drugi put, rješenjem od 26. septembra 2022, ocjenilo da je Osnovna državna tužiteljka Maja Knežević i drugi put neosnovano odbacila krivičnu prijavu protiv 10 službenika CB Podgorica koji su osumnjičeni za mučenje Jovana Grujičića u istrazi „bombaških napada” iz maja 2020. godine. Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (ODT) je ponovo naloženo da u potpunosti utvrdi činjenice ovog slučaja, a da potom donese pravičnu i zakonitu odluku.

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku Višeg državnog tužioca da ponovo ukine rješenje o odbacivanju prijave, međutim, smatramo da je u interesu efikasne borbe protiv torture, neophodno da se predmet preda u rad drugom tužiocu i to u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Ističemo da su u ovom predmetu, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, postupala već 3 tužioca, a da je poslednja postupajuća tužiteljka već dva puta neosnovano odbacivala prijavu, što je sve ovu istragu još odavno učinilo neefikasnom.

Podsjećamo da ni nakon dvije godine od počinjene torture u ovom predmetu nema nikakvog napretka. Ovako neadekvatan odnos državnih institucija prema torturi koja se dogodila u zgradi u kojoj je sjedište Uprave policije, ukazuje da u Crnoj Gori i dalje postoji stepen tolerancije u odnosu na zlostavljanje nevinih građana.

Osnovna državna tužiteljka Maja Knežević je 8. marta 2022. godine prvi put donijela rješenje kojim je odbacila krivičnu prijavu protiv svih deset prijavljenih službenika Uprave policije u čijem pritvoru je bio Jovan Grujičić 26. 5. 2020.  Nakon toga, Više državno tužilaštvo u Podgorici je u maju 2022. ocijenilo da je odbacivanje krivične prijave bilo „preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju” i predmet vratilo osnovnom tužilaštvu na ponovno odlučivanje. Nepostupajući po prvom uputstvu Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Knežević je nakon manje od dva mjeseca, 17. jula ponovo odbacila krivičnu prijavu smatrajući da navodno „očigledno niko od prijavljenih lica” nije izvršio ovo krivično djelo.

HRA podsjeća da su u istrazi „bombaških napada” na lokal Grand i kuću Duška Golubovića, službenika ANB i, kasnije, Uprave policije, u policiji zlostavljane tri osobe u cilju iznuđivanja iskaza. Da se radilo o planiranoj primjeni torture, ukazuje i to što je jedan isti policijski službenik, Dalibor Ljekočević, optužen za zlostavljanje dvije osobe u toj istrazi, Marka Boljevića i Benjamina Mugoše. Pored policajca Ljekočevića, za iznuđivanje iskaza od Boljevića, tužiteljka Romina Vlahović je optužila još četvoricu policijskih službenika, Bojana Vujačića, Nemanju Vujoševića, Ivana Peruničića i Danila Grbovića. Međutim, za zlostavljanje trećeg, Jovana Grujičića, niko nije optužen. Prva trojica optuženih za zlostavljanje Boljevića prijavljeni su i za mučenje Grujičića, i potvrdili su da su ga ispitivali, međutim, tužiteljka Knežević je protiv njih odbacila prijavu bez temaljnog obrazloženja na osnovu čega je navodno “očigledno” da oni nijesu počinili djelo za koje se terete.

Početak suđenja optuženima za iznuđivanje iskaza od Marka Boljevića, koje je trebalo da se održi 15. septembra pred Osnovnim sudom u Podgorici, odloženo je za 13. oktobar, dok je suđenje za iznuđivanje iskaza od Benjamina Mugoše trebalo da počne danas. Suđenje je odloženo za 16. novembar ove godine jer se optuženi Dalibor Ljekočević ni nakon urednog poziva nije pojavio u Osnovnom sudu u Podgorici.

Na listi osumnjičenih po krivičnoj prijavi Grujičića su Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđan Korać, sadašnji rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici, kao i inspektori Vukašin Leković, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Radoman Vujičić, Miodrag Jovović, Ivan Peruničić i Ljubisav Striković, koji su se, prema pisanoj dokumentaciji, bavili Grujičićem i njegovim slučajem i tog dana kada je mučen u CB Podgorica.

Jovana Grujičića zastupa advokat Damir Lekić, u okviru programa HRA koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).