17/ 02/ 2013 Predstavljanje završnog izvještaja o poštovanju ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama

01/ 02/ 2013 Pismo glavnom i odgovornom uredniku “Dana”
01/02/2013
18/ 02/ 2013 Završna ocjena o ispunjenosti preporuka datih u izvještaju: Poštovanje ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama
18/02/2013

17/ 02/ 2013 Predstavljanje završnog izvještaja o poštovanju ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama

Akcija za ljudska prava, u saradnji sa Centrom za antidiskriminaciju “EKVISTA”, Centrom za građansko obrazovanje (CGO) i Sigurnom ženskom kućom, u okviru projekta “Monitoring poštovanja ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori” organizuje okrugli sto na temu: Završni izvještaj o poštovanju ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama koji će se održati u ponedjeljak, 18. februara 2013, u 11 h, u PR centru (Josipa Broza Tita 23A, Stari Aerodrom). Projekat finansiraju Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, i Ambasada Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori. 

Predstavićemo završne ocjene o poštovanju ljudskih prava pacijenata smještenih u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, psihijatrijskom odjeljenu u Nikšiću i psihijatrijskoj klinici u Podgorici, koji je izradio monitoring tim nevladinih organizacija koje učestvuju u projektu.

Izvještaj se sastoji od pregleda ispunjenosti 61 preporuke koje je naš monitoring tim dao u prvom izvještaju ”Poštovanje ljudskih prava pacijenata smještenih u psihijatrijskim ustanovama”  30. novembra 2011. (prvi izvještaj sa preporukama dostupan je na linku: /?p=1154). Od tih preporuka, 25 preporuka bile su ponovljene preporuke Evropskog komiteta za spriječavanje mučenja, 6 Ombudsmana Crne Gore i ostale preporuke NVO monitoring tima.

Završni izvještaj će biti dostupan na sajtu Akcije za ljudska prava www.hraction.org u ponedjeljak u 9 h. Za novinare će biti obezbijeđeni i štampani primjerci u PR centru od 10:30 h.

Dnevni red preuzmite ovdje.

Pozivamo vas da dođete i propratite naše predstavljanje izvještaja i komentare ustanova, koje su bile predmet monitoringa, i predstavnika nadležnih ministarstava.