NASTAVLJENO SUĐENJE ZA TORTURU NAD MARKOM BOLJEVIĆEM

NAJAVA: PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA „ODGOVORNOST ZA KRŠENJE ZDRAVSTVENIH MJERA U CRNOJ GOTI TOKOM EPIDEMIJE COVID-19“
30/11/2023
Izvještaj HRA „Odgovornost za kršenje zdravstvenih mjera u Crnoj Gori tokom epidemije COVID-19“
03/12/2023

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA TORTURU NAD MARKOM BOLJEVIĆEM

Pred Osnovnim sudom u Podgorici juče je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora, Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću, koji su optuženi za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Svjedočio je Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica, koji sada obavlja dužnost policijskog oficira za vezu u ambasadi Crne Gore u Sloveniji.

Vučinić je naveo da je u vrijeme predmetnog događaja kao načelnik neposredno i hijerarhijski  komunicirao sa rukovodiocem Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici u Centru bezbjednosti Podgorica, Srđanom Koraćem.

Kako je prema optužnici, jedan policajac nakon torture, Boljevića službenim vozilom odvezao do zgrade ODT u Podgorici, gdje su se u vozilu marke „Opel Astra“ nalazili sada okrivljeni policijski službenici sa fantomkama, koji su mu zaprijetili da ga tu čekaju, Sud je interesovalo da se Vučinić o tome posebno izjasni.

„U maju 2020. godine dužio sam „Opel Astru“ crne boje i odgovorno isključujem svaku mogućnost da ju je u tom periodu bilo ko drugi koristio. Ja sam rob procedure i veoma sam ‘težak’ kad je posao u pitanju. Sa mnom se nikad nisu vozili ni inspektori, a kamoli neko drugi poput okrivljenih ili svjedoka“, rekao je Vučinić. On je isključio i mogućnost da je 25. maja 2020. godine bio ispred Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, iako je oštećeni Boljević tvrdio da ga je neko na tom mjestu čekao u crnoj „Opel Astri“. „Ovdje prisutnog Marka Boljevića nikada u životu nisam vidio“, naveo je Vučinić, a i Boljević je to potvrdio.

Punomoćnik oštećenog, advokat Novica Milošević, pitao je svjedoka je li uobičajeno da po jednu osobu, koja treba da daje izjavu u svojstvu građanina, odlaze čak četvorica policijskih službenika, posebno imajući u vidu nedostatak kadra koji postoji u CB Podgorica? Vučinić je odgovorio: „Ako nedostatak kadra postoji danas, ne znači da je postojao i 2020. godine. Ne postoji nikakva procedura koja se odnosi na broj policajaca koji treba da odu po bilo koje lice, tako da ni ovdje ne vidim ništa neobično“. Na posebno pitanje suda, Vučinić je izjavio da smatra da policijski službenici mogu sami da procjene da li će nositi fantomke ili ne. On ih nikada nije vidio da sa fantomkama ispituju bilo koga u svojim kancelarijama, ali nije isključio mogućnost da su ih tokom korone (koja je u maju 2020. godine bila aktuelna) nosili, budući da nisu imali maske koje bi ih štitile od virusa.

U nastavku dokaznog postupka, sutkinja Larisa Mijušković Stamatović je odbila zahtjev tužiteljke Romine Vlahović da se ponovo sasluša oštećeni Boljević na okolnosti svjedočenja policijskog službenika Radomana Vujičića. Vujičić je ranije naveo da se sjeća kako je 25. maja 2020. godine oko 19h od Srđana Koraća uzeo pisanu izjavu Boljevića, koju je naknadno dostavio tužilaštvu, te da je te večeri ispred kancelarije osnovne državne tužiteljke Ivane Vuksanović vidio Boljevića kako sjedi sam. On se međutim nije mogao sjetiti nijednog drugog detalja, uključujući i da li je predmetne spise dostavio u pisarnicu ili ih predao na ruke tužiteljki. Budući da je Boljević tvrdio kako je u tužilaštvu bio sa jednim policijskim službenikom, a ne sam, tužiteljka je smatrala neophodnim da se on ponovo sasluša na te okolnosti. Zahtjev je odbijen, jer je od svjedočenja Vujičića prošao izvjestan vremenski period, koji je oštećenom mogao dati prostora da svoj dopunski iskaz prilagodi trenutnoj situaciji u predmetu.

Iz ovog razloga tužiteljka je potom tražila da se službenim putem od CB Podgorica pribavi informacija ko je te večeri zaista izjavu Boljevića dostavio tužilaštvu, i taj zahtjev je sud prihvatio.

Odbijen je predlog punomoćnika oštećenog da se kao dokaz izvede i nalaz stranih eksperata o medicinskom vještačenju povreda Marka Boljevića. Sud je smatrao da se ovaj dokaz ne može sprovesti jer nije baziran na naredbi domaćeg suda ili tužilaštva koja bi sadržala jasna uputstva šta je potrebno vještačiti. Radi se o vrhunskim medicinskim stručnjacima, članovima Nezavisne grupe stručnjaka za forenziku – Independent forensic expert group – IFEG, koji su pregledali više hiljada žrtava torture širom svijeta, a koje je za potrebe ovog slučaja angažovala HRA, uz podršku Dobrovoljnog fonda za žrtve torture UN. Trojica medicinskih stručnjaka su zaključili da su hematomi, ogrebotine i manje ogrebotine nasumično raspoređene po cijelom tijelu Boljevića, uključujući vrat, prsa, ruke, i noge, te prisutan bol i patnja visoko konzistentni sa njegovim navodima da su ga tukli nogama, šakama i bejzbol palicama tokom lišenja slobode 25. maja 2020. Dodatno je utvrđeno i postojanje post-traumatskog stresnog sindroma, kao posljedice pretrpljene policijske torture.

U predmetu postoji nalaz domaćeg vještaka o povredama nanijetim Marku Boljeviću, sačinjen po nalogu nadležnog državnog tužioca. I domaći vještak je potvrdio da su povrede mogle nastati u vrijeme i na način kako je Boljević prijavio. Međutim, nalaz međunarodnih vještaka je podrobniji, usklađen je sa metodologijom Istanbulskog protokola UN i sadrži nalaz psihijatrijskog vještaka izuzetnog iskustva u radu sa žrtvama torture u mnogim državama svijeta.

Kako Sud nije mogao nesumnjivo da utvrdi uzročno posledičnu vezu između pretrpljenog stresa i nastanka trajnog oboljenja oštećenog u vidu psorijaze, te tačno vrijeme nastanka povreda iz nalaza domaćeg vještaka, na jučerašnjem ročištu je o tome zatražio mišljenje Komisije sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. decembar u 8h.