VEĆ 5 MJESECI BEZ ODRŽANOG ROČIŠTA ZBOG TORTURE NAD BOLJEVIĆEM

PRAVOSNAŽNA PRESUDA ZBOG ZLOSTAVLJANJA UČESNIKA PROTESTA U PLJEVLJIMA 2020. GODINE
07/05/2024
NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM: SVJEDOCI NISU POTVRDILI ODBRANU OKRIVLJENOG
08/05/2024

VEĆ 5 MJESECI BEZ ODRŽANOG ROČIŠTA ZBOG TORTURE NAD BOLJEVIĆEM

Danas je pred Osnovnim sudom u Podgorici po peti put zaredom odloženo suđenje petorici policijskih inspektora, Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću, koji su optuženi za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Suđenje se već pet mjeseci odlaže jer kasni mišljenje Komisije sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici o uzročno posledičnoj vezi između pretrpljenog stresa oštećenog Boljevića i nastanka njegovog trajnog oboljenja, te tačnog vremena nastanka tjelesnih povreda. Mišljenje je zatraženo još 30. novembra 2023. godine.

Na ročištu u novembru sud je odbio predlog advokata oštećenog da se kao dokaz izvede nalaz stranih eksperata o medicinskom vještačenju povreda Marka Boljevića, jer nije baziran na naredbi domaćeg suda ili tužilaštva koja bi sadržala jasna uputstva šta je potrebno vještačiti. Iz tog razloga je zatraženo mišljenje Komisije sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Podgorici.

Podsjećamo, policijske inspektore državno tužilaštvo tereti da su Boljevića mučili elektro-šokerima, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i pesnicama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su ga davili, ponižavali, napisali oproštajno pismo upućeno njegovoj porodici i prijetili mu da će mučiti i ubiti njegovu porodicu, kao i djevojku, da bi mu iznudili lažni iskaz koji je teretio Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu za postavljanje eksploziva.

Marka Boljevića zastupa advokat Novica Milošević, u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).