NASTAVLJENO SUĐENJE ZBOG TORTURE NAD MARKOM BOLJEVIĆEM

Crnogorsko civilno društvo solidarno sa civilnim stanovništvom u Gazi
07/11/2023
OSVRT NA IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O CRNOJ GORI ZA 2023. GODINU – TEMA: RATNI ZLOČINI
08/11/2023

NASTAVLJENO SUĐENJE ZBOG TORTURE NAD MARKOM BOLJEVIĆEM

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora, Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću, koji su optuženi za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Svjedočili su policijski službenici Srđan Milikić i Radoman Vujičić, koji su 25. maja preduzimali određene radnje u predmetu M. Boljevića. Na suđenju se nije pojavio Miloš Vučinić, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica, pošto mu poziv nije uredno dostavljen. Okrivljeni su potvrdili da je on trenutno radno angažovan u inostranstvu.

Svjedok Srđan Milikić je naveo da se ovog događaja sjeća samo zbog Gorana Boljevića, Markovog oca, koga je poznavao od ranije. „Bio sam noćna smjena i G. Boljević je došao ubrzo nakon što sam počeo da radim. Rekao mi je da mu je sin priveden, ali da ne zna zbog čega, niti gdje se nalazi. Zvao sam dežurnu službu i rekli su mi da Marko nije priveden, te da nije učestvovao ni u kakvom spornom događaju od toga dana, poput saobraćajke. Nakon toga, pokušao sam da dobijem dežurne starješine, ali se ne mogu sjetiti ni koga sam zvao, niti da li mi se neko od njih javio. Jedna od mogućnosti je bila i da je M. Boljevića priveo Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, ali u tom slučaju ja ne bih bio u mogućnosti da dobijem bilo kakve informacije, jer taj Sektor nije u našoj zgradi.“ U slobodnom kazivanju svjedok je naveo i da je kasnije saznao da je Boljević bio u prostorijama CB Podgorica, ali je kasnije tokom svjedočenja to opovrgao. Postupajuća tužiteljka Romina Vlahović je zbog toga prigovorila njegovom iskazu smatrajući da je usmjeren na pomaganje okrivljenima. Odgovarajući na pitanje suda, Milikić je objasnio da se sve osobe koje dođu u CB evidentiraju, ali da to nije slučaj sa osobama koje dolaze u pratnji policijskih inspektora pošto su u tom slučaju za njih isključivo ti inspektori i odgovorni. Milikić se u kontinuitetu u svom iskazu pozivao na video snimke od te večeri, pa je sutkinja Larisa Mijušković Stamatović upitala da li ti zapisi i danas postoje. Ipak, Milikić u to nije bio siguran. On se nije mogao sjetiti ni da li je G. Boljević te večeri pronašao sina, iako ga je tom prilikom pitao da li bi pred sudom svjedočio o cjelokupnom događaju.

Drugi svjedok, Radoman Vujičić naveo je i da je i on radio drugu smjenu. U prostorije CB Podgorica je došao oko 19h, kada mu je rukovodilac Srđan Korać dao zapisnik o uzimanju izjave od Marka Boljevića uz naredbu da sastavi propratni akt koji će uz taj zapisnik dostaviti tužilaštvu. „Čekao sam Koraća da me obavijesti kada dokumentaciju treba da dostavim tužilaštvu, ali se ne mogu sjetiti da li sam za to vrijeme bio u prostorijama CB Podgorica ili u gradu. Znam da sam spise mogao da uzmem sa sobom. Kada me pozvao, spise sam sivom „Opel astrom“ donio do tužilaštva, međutim ne znam da li sam ih ostavio na arhivu ili sam ih predao lično tužiteljki“. Na posebno pitanje optuženog Nemanje Vujoševića, svjedok je izjavio da te večeri ni u CB-u, ni ispred tužilaštva nije vidio nikog od okrivljenih. Međutim, on ističe da mu je za sastavljanje propratnog akta obično potrebno svega 5 minuta, pa se ne može sjetiti ni koliko je tačno bio u CB Podgorica, prije nego što je uopšte i otišao do tužilaštva.

U nastavku suđenja, jedino je preostalo saslušanje u svojstvu svjedoka policijskog službenika Miloša Vučinića, koji je radno angažovan u inostranstvu. Suđenje je prekinuto do 10. novembra, do kada je Vučiniću dat rok da obavijesti sud kada bi mogao doputovati i prisustvovati suđenju.