NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD MARKOM BOLJEVIĆEM: CRNU OPEL ASTRU KOJU SU KORISTILI OKRIVLJENI DUŽIO MILOŠ VUČINIĆ?

HRA i CŽP PROTIV MIZOGINIJE PREMA IVANI VUJOVIĆ: POLITIČARI DA SAOPŠTAVAJU ARGUMENTE BEZ OMALOVAŽAVANJA ŽENA
11/10/2023
HITNO RJEŠAVATI PROBLEM NEDOSTATKA SUDIJA
12/10/2023

NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD MARKOM BOLJEVIĆEM: CRNU OPEL ASTRU KOJU SU KORISTILI OKRIVLJENI DUŽIO MILOŠ VUČINIĆ?

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje petorici policijskih inspektora, Danilu Grboviću, Daliboru Ljekočeviću, Bojanu Vujačiću, Ivanu Peruničiću i Nemanji Vujoševiću, koji su optuženi za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od Marka Boljevića u istrazi „bombaških napada“, 25. maja 2020. godine.

Svjedočio je specijalni tužilac Miroslav Turković, koji je u vrijeme predmetnog događaja obavljao funkciju rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici. Ponovo je saslušan i Srđan Korać, načelnik Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici u Centru bezbjednosti Podgorica, a koji je bio neposredno nadređen okrivljenim policijskim službenicima i rukovodio policijskom operacijom u kojoj je Boljević saslušavan i zlostavljan, a u kojoj su saslušavani i zlostavljani i Jovan Grujičić i Benjamin Mugoša.

Tužilac Miroslav Turković je naveo da su ga u maju 2020. godine policijski službenici informisali da se u njihovim prostorijama nalazi lice koje posjeduje informacije o izvršiocima bombaških napada na lokal Grand i kuću policijskog službenika Duška Golubovića. „U tim predmetima smo radili na utvrđivanju počinilaca, jer su nam sve druge okolnosti bile manje više poznate. Palo mi je na pamet da bi bilo dobro da se to lice (Boljević) sasluša u svojstvu svjedoka od stane dežurnog državnog tužioca, budući da je tužilaštvo funkcionisalo otežano zbog korone. Sve informacije koje sam dobio od policije, prenio sam dežurnoj tužiteljki Ivani Vuksanović i ona se saglasila o saslušanju svjedoka.“ Zbog protoka vremena, Turković nije mogao sa sigurnošću da tvrdi ko ga je iz policije tačno pozvao. Navodi da bi po hijererhiji to trebali biti Miloš Vučinić, Srđan Korać ili Milovan Pavićević.

Prema optužnici, jedan policajac je nakon torture, Boljevića službenim vozilom odvezao do zgrade ODT u Podgorici, gdje su se u vozilu marke „Opel Astra“ nalazili sada okrivljeni policijski službenici sa fantomkama na glavama, i koji su mu zaprijetili da ga tu čekaju. Boljević je u svom iskazu rekao da se sjeća da je „Opel Astra“ bila crne boje.

Srđan Korać, načelnik Stanice kriminalističke policije, pred sudom je rekao da je crnu „Opel Astru“ u kritičnom periodu dužio tadašnji načelnik Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, Miloš Vućinić. „Da ja znam ne postoji nijedna zvanična zabrana da on auto pozajmi podređenim policijskim službenicima“, naveo je Korać odgovarajući na pitanje tužiteljke Romine Vlahović. Ipak, Korać dodaje da bi on kao nadređeni okrivljenima, o tome lično morao biti informisan, što ovdje nije bio slučaj.

Tokom postupka okrivljeni su negirali da su oštećenog Boljevića iz CB-a prevezli na saslušanje u ODT, nego da je sam došao. Međutim, na današnjem suđenju, postupajuća tužiteljka Romina Vlahović je naglasila da se iz dokumentacije u predmetu vidi da je policijski službenik u u 21:55h dostavio tužilaštvu zapisnik o policijskom saslušanju Boljevića. „U svojoj osamnaestogodišnjoj praksi, vrijeme dostavljanja akta od strane policije, pisala sam samo ako su mi ga policajci dali prilikom dovođenja lica koje je saslušavano“, objasnila je tužiteljka, dodajući da je to najvjerovatnije i ovdje bio slučaj. Budući da je kao kontakt osoba na dokumentu naveden tadašnji policijski službenik Radoman Vujičić njegovo saslušanje je zakazano za sledeće ročište.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. novembar u 11:30h.

Tada je predviđeno i saslušanje Miloša Vučinića koji je u prilikom kritičnog događaja obavljao funkciju načelnika Odjeljenja bezbjednosti kriminalističke policije u CB Podgorica i Srđana Milikića, službenika koji je bio dežuran na prijemnici CB Podgorica.

Akcija za ljudska prava (HRA) nastavlja da prati suđenje i da se zalaže za sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru.