NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM

40 NVO: Vlada da donira sredstva Agenciji UN za pomoć palestinskim izbjeglicama
18/10/2023
APEL HRA: HITNO IZUZETI TUŽITELJKU MAJU KNEŽEVIĆ KOJOJ SE ČETIRI PUTA UKIDA ODLUKA O ODBACIVANJU KRIVIČNE PRIJAVE ZA POLICIJSKU TORTURU 
23/10/2023

NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM

Pred Osnovnim sudom u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Daliboru Ljekočeviću, policijskom inspektoru optuženom za iznuđivanje iskaza od Benjamina Mugoše u maju 2020. godine.

Svjedočio je policijski inspektor Vukašin Leković, koji je na dan kritičnog događaja bio u kontaktu sa Mugošom i tom prilikom ga sprovodio iz policijskih kancelarija u prostorije za zadržavanje CB Podgorica.

„Toga dana sam radio drugu smjenu. U prostorije CB Podgorica sam došao u 15h. Nadređeni, Srđan Korać mi je rekao da se u kancelarijama nalazi lice kome kroz 20ak minuta ističe period policijskog zadržavanja, te da je potrebno pozvati tužiteljku kako bi se vidjelo šta dalje sa njim da se radi. Tužiteljka je naložila lišenje slobode. Kada sam ušao u kancelariju, Benjamin Mugoša je bio sam. Na njegovom licu nisam primjetio vidljive povrede. Kada kažem vidljive mislim na to da nije imao velika crvenila, modrice, krvarenja, ali ja ga zaista nisam pregledao, on mi nije zavrtao majicu, niti mi je pokazivao svoje ekstremitete. Kako mi se nije požalio na bilo kakvo maltretiranje, nisam ni obraćao pažnju. Isto, ja nisam vještak, ali modrice se ni ne pojavljuju odmah. Mi smo bili zajedno u periodu između 15-16h, kada sam ga sproveo u prostorije za zadržavanje.“

Oštećeni Benjamin Mugoša je u u svojoj izjavi pred tužilaštvom još u septembru 2020. godine naveo da je, nakon pola sata od kako su ga policijski službenici vratili iz mračne prostorije u kojoj je zlostavljan u kancelariju na prvom spratu, tamo ušao inspektor Leković, koji je prema njemu korektno postupao. Međutim, naveo je i da je kasnije, kada je smješten u prostorije za zadržavanje, policijski službenik N.M. evidentirao njegove povrede koje su bile uočljive. Vještak sudske medicine je u svom nalazu i mišljenju naveo da je Mugoša zadobio povrede u vidu krvnih podliva na glavi, u predjelu desnog oka i nosa, te nagnječenja i ogrebotina koje su mogle nastati uslijed udaraca pesnicama i obuvenim stopalom. Dopunskim sudskomedicinskim vještačenjem je potvrđeno i da su te povrede mogle nastati na dan obavljanja pregleda 28. 5. 2020, kao i da su mogle nastati uslijed udaraca bokserskim rukavicama, što sve odgovara Mugošinoj prijavi policijske torture.

Mugoša je prijavio da ga je toga dana mučilo više policijskih službenika, međutim za sada je uspio da prepozna samo Dalibora Ljekočevića.

Na sledećem ročištu predviđeno je saslušanje tri policijska inspektora koja su kritičnog dana sarađivala sa Ljekočevićem, Nemanje Vujoševića, Ljubisava Strikovića i Danila Grbovića. Takođe, svjedočiće i njihov šef Srđan Korać, koji obavlja funkciju načelnika Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici u Centru bezbjednosti Podgorica.

Akcija za ljudska prava (HRA) nastavlja da prati suđenje i da se zalaže za sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru.