SUDSKI SAVJET PRIZNAO GREŠKU ALI BEZ ODGOVORA KAD ĆE JE I KAKO ISPRAVITI: AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA OČEKUJE HITNU REAKCIJU SAVJETA

Analiza primjene Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku 2017 – 2022.
26/07/2023
Izdvajanje nezakonito pribavljenih dokaza u krivičnom postupku
27/07/2023

SUDSKI SAVJET PRIZNAO GREŠKU ALI BEZ ODGOVORA KAD ĆE JE I KAKO ISPRAVITI: AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA OČEKUJE HITNU REAKCIJU SAVJETA

Akcija za ljudska prava očekuje da Sudski savjet prekosjutra, u petak 28. jula, održi sjednicu na kojoj će riješiti problem raspoređivanja 11 novih sudija u sudove i da će utvrditi kako je došlo do propusta u rangiranju kandidata za sudije u avgustu 2021. godine i ko je za to odgovoran. Transparentnost i zakonitost su temeljne vrijednosti koje se moraju poštovati u pravosuđu, posebno od strane Sudskog savjeta koji je odgovoran za izbor sudija i koji mora opravdati povjerenje za tu odgovornu dužnost.

U odgovoru na jučerašnje saopštenje Akcije za ljudska prava pod naslovom “Sudski savjet ignoriše 35 upražnjenih sudijskih mjesta u osnovnim sudovima”, Sudski savjet je priznao da prilikom izbora 11 još uvijek neraspoređenih kandidata za sudije prije skoro dvije godine, 3. avgusta 2021, nije sproveo njihovo rangiranje u skladu sa zakonom, jer je propustio da žrijebanjem utvrdi redosled na listi onih kandidata koji su ocijenjeni istim brojem bodova, a što je bila njegova zakonska obaveza. Pitanje redosleda je vrlo bitno, jer kandidati imaju pravo izbora suda u kome će se zaposliti u skladu sa redosledom na rang listi.

Kao opravdanje za to što već tri mjeseca nijesu rasporedili nove sudije u sudove koji grcaju od posla zbog nedostatka sudijskog kadra, Savjet je naveo „da je to pitanje (propust Sudskog savjeta) tek sada problematizovano od strane pojedinih kandidata“. Savjet je istakao i da će „bez obzira na navedeni propust, obavezu raspoređivanja sudija u osnovne sudove realizovati na nekoj od narednih sjednica.“

Akcija za ljudska prava ističe da Sudski savjet, konkretno ni njegova predsjednica ni članovi koji su učestvovali u postupku izbora kandidata za sudije 3. avgusta 2021. godine (Vesna Simović Zvicer, Loro Markić i Dobrica Šljivančanin – tri ugledna pravnika, koja su i najiskusniji članovi Savjeta – u njemu se nalaze već devetu godinu jer Skupština Crne Gore posljednih pet godina nije izabrala nove članove) nijesu objasnili kako je došlo do tog propusta i kada će ga i na koji način sada ispraviti. Problem je u tome što je žrijebanje u cilju određivanja rang liste kandidata trebalo uraditi već prilikom donošenja odluke o njihovom izboru, u skladu sa članom 50 stav 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, pa je pitanje kako će se sada propust ispraviti, jer je rang lista stupila na pravnu snagu.

Prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, svaki kandidat za sudiju, nakon završene inicijalne obuke, ima pravo na izbor osnovnog suda u koji će biti raspoređen prema redosledu sa rang liste koja se formira na osnovu broja bodova ostvarenih na pisanom testiranju i intervjuu. To znači da kandidat sa prvog mjesta na rang listi prvi bira sud u koji želi da bude raspoređen, nakon njega izbor vrši drugi kandidat sa liste i tako redom. U konkretnom slučaju, prvih četvoro kandidata je imalo identičan broj bodova, kao i sedmi i osmi kandidat sa rang liste. Zakonom je propisano da će u takvoj situaciji, Sudski savjet utvrditi prednost kandidata tajnim glasanjem, ali to Sudski savjet prije dvije godine nije učinio.

Sudski savjet nije obrazložio na kojoj od narednih sjednica će riješiti ovaj problem. Podsjećamo da je još 18. aprila, odnosno prije više od tri mjeseca, saopšteno isto što i danas – da će kandidati biti raspoređeni na „nekoj od narednih sjednica“. Prva naredna sjednica Savjeta bi prema njihovom Godišnjem planu sjednica trebalo da se održi u petak, 28. jula. Apelujemo na Savjet da sjednicu prekosjutra i održi i hitno riješi ovaj problem koji znatno otežava rad u sudovima i građanima odlaže ostvarivanje pravde.

Građani imaju pravo da znaju kako se vrši izbor sudija i da li se to radi u skladu s propisima i procedurama. Očekujemo od Sudskog savjeta da utvrdi kako se i zašto dogodio ovaj propust i ko je za to odgovoran.