27/7/2016 ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA IZGUBILA SPOR PROTIV ZVIŽDAČA VESKA KAŽIĆA

26/7/2016 OTKAZANO KONSULTATIVNO SASLUŠANJE NA TEMU PREDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MEDIJIMA
26/07/2016
28/7/2016 AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA NE PRIHVATA ZAKLJUČENJE SPORAZUMA SA PREDSJEDNIKOM SKUPŠTINE CRNE GORE
28/07/2016

27/7/2016 ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA IZGUBILA SPOR PROTIV ZVIŽDAČA VESKA KAŽIĆA

Poslije godinu i šest mjeseci pravnosnažno je oslobođen odgovornosti za povredu tri radne dužnosti Vesko Kažić, javnosti poznat kao jedan od zviždača iz Željezničke infrastrukture Crne Gore.

Zbog činjenice da je javno ukazivao na brojne nezakonite radnje u firmi, zbog kojih je podnio i krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv odgovornih lica u tom privrednom društvu koje je u većinskom vlasništvu države, poslodavac je protiv Veska Kažića pokrenuo dva disciplinska postupka, na osnovu kojih mu je izrekao maksimalnu novčanu kaznu predviđenu Pravilnikom – 20% mjesečne zarade u trajanju od tri mjeseca.

Podgorički sudovi su pravosnažno utvrdili da je odluka kojom je Kažić proglašen odgovornim i novčano kažnjen bila nezakonita. Osnovni sud je utvrdio, a Viši sud potvrdio da je pomoćnik izvršnog direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore Slobodan Kumburović, Kažića proglasio odgovornim za povrede radne dužnosti koje uopšte ne postoje u Pravilniku ili nijesu povezane sa izrečenim disciplinskim mjerama te da je neovlašćeno i vodio disciplinski postupak i odlučio u tom postupku.

Zbog navedenih propusta sud je obavezao poslodavca da vrati Kažiću iznos od 108,94€ na ime izrečene novčane kazne i da mu nadoknadi sudske troškove u iznosu od 855,31€.

Veska Kažića je u ovom postupku zastupao advokat Dalibor Tomović u okviru besplatne pravne pomoći koju je zviždačima pružala HRA, zahvaljujući podršci Fondacija za otvoreno društvo (OSF). Nadamo se da će ovaj primjer uspješne zaštite zviždača ohrabriti građane da u javnom interesu prijavljuju sumnje u nezakonito poslovanje.

Vesko Kažić, izjava: „Zadovoljan sam presudama koje su dokazale da je protiv mene nezakonito vođen disciplinski postupak i da sam i nezakonito kažnjen. Poslodavac je prošle godine protiv mene pokrenuo još jedan disciplinski postupak koji je samoinicijativno obustavio. Motiv za pokretanje disciplinskih postupaka od strane poslodavca je da se na mene izvrši pritisak, zato što sam javnosti više puta ukazivao na brojne propuste odgovornih u mom preduzeću, a koji se prvenstveno odnose na ugrožavanje bezbjednosti željezničkog saobraćaja i zbog čega sam podnosio i krivične prijave protiv odgovornih lica Vrhovnom državnom tužilaštvu.“

Ovdje možete preuzeti presudu Osnovnog suda i presudu Višeg suda u Podgorici.