28/7/2016 AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA NE PRIHVATA ZAKLJUČENJE SPORAZUMA SA PREDSJEDNIKOM SKUPŠTINE CRNE GORE

27/7/2016 ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA IZGUBILA SPOR PROTIV ZVIŽDAČA VESKA KAŽIĆA
27/07/2016
9/8/2016 STATUS ZVIŽDAČA I ODLUKE DIREKTORA AGENCIJE ZA SPRJEČAVANJE KORUPCIJE
09/08/2016

28/7/2016 AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA NE PRIHVATA ZAKLJUČENJE SPORAZUMA SA PREDSJEDNIKOM SKUPŠTINE CRNE GORE

NVO Akcija za ljudska prava neće zaključiti Sporazum o saradnji između Skupštine Crne Gore i nevladinih organizacija u Crnoj Gori, koji je ponudio predsjednik Skupštine Darko Pajović, zato što je sporazum nepotreban i neadekvatan, i zato što sa gospodinom Pajovićem, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore, ne želimo da zaključujemo bilo kakav sporazum.

Sporazum o saradnji Skupštine i NVO je nepotreban jer osim marketinške promocije ne predstavlja adekvatan pravni osnov za saradnju parlamenta sa NVO. Podsjećamo da je na snazi Poslovnik Skupštine Crne Gore, pravni propis koji već propisuje modalitete saradnje parlamenta i NVO[1]. Kako ponuđeni tekst Sporazuma ne sadrži ništa što Poslovnikom nije već predviđeno, očigledno je da je svrha sporazuma politički marketing predsjednika Skupštine, što je nedostojan motiv i u tome ne želimo da učestvujemo.

I ovim putem podržavamo predlog da se saradnja Skupštine i NVO unaprijedi dopunama Poslovnika Skupštine, koji su nedavno predložile koleginice i kolege iz NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za građansko obrazovanje i Institut Alternativa.

Uz navedeno, Akcija za ljudska prava nema povjerenja u iskrene namjere Darka Pajovića kad su u pitanju ljudska prava i podrška civilnom sektoru i s njim ne želi da zaključuje bilo kakav sporazum, iz dva razloga. Prvi je taj što je Pajović podržao kršenje Zakona o elektronskim medijima prilikom nedavnog izbora člana Savjeta Agencije za elektronske medije iz reda nevladinih organizacija i o tome odbio da polemiše sa predstavnicima NVO na sastanku 29. juna 2016. Kako nije ispunio obećanje dato na tom sastanku da će prisutne naknadno obavijestiti o svom stavu, HRA ga je deset dana kasnije podsjetila na obećanje i zamolila da dostavi odgovor, koji on do danas nije dostavio ni nama ni javnosti.

Takođe, Pajović je na zasjedanju Skupštine 25.7.2015. drsko oklevetao HRA, a zatim ignorisao naš zahtjev da se izvini. On je zloupotrebljavajući poziciju predsjednika Skupštine prilikom rasprave o Zakonu o medijima lažno optužio HRA da je ”politička organizacija”, ”koja štiti interese pojedinih partijskih grupacija”, djeluje ”isključivo u funkciji koncerna Vijesti” i ne obavlja svoju misiju adekvatno jer ”nikada nije osudila ono što je rađeno poslanicima Pozitivne”. Pajović je zbog političkih interesa ignorisao istinu da je HRA osudila prijetnje i uvrede na račun poslanika i poslanica Pozitivne u saopštenju od 1.02.2016, kao i da je članica radne grupe HRA koja je izradila većinu predloženih amandmana zakona o medijima bila i gospođa Azra Jasavić, zamjenica predsjednika Pozitivne Crne Gore.

[1] http://www.skupstina.me/images/dokumenti/Poslovnik_Skupstine_Crne_Gore_2014.pdf