26/7/2016 OTKAZANO KONSULTATIVNO SASLUŠANJE NA TEMU PREDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MEDIJIMA

21/7/2016 APEL ZA ZAKAZIVANJE KONSULTATIVNOG SASLUŠANJA POVODOM PREDLOGA ZAKONA O MEDIJIMA
21/07/2016
27/7/2016 ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA IZGUBILA SPOR PROTIV ZVIŽDAČA VESKA KAŽIĆA
27/07/2016

26/7/2016 OTKAZANO KONSULTATIVNO SASLUŠANJE NA TEMU PREDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MEDIJIMA

Konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, koje je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore prethodno zakazao jednoglasnom odlukom, otkazano je danas jer se članice i članovi Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić, Husnija Šabović, Marta Šćepanović, Veljko Zarubica i Šefkija Murić nisu pojavili na zakazanoj sjednici. Tako je demonstrirano nepostojanje političke volje da se razgovara o Predlogu zakona ali i nedostatak političke kulture da se takav potez najavi kolegama i koleginicama iz Odbora i pozvanim učesnicima rasprave, koji su na nju blagovremeno došli, neki i uprkos godišnjim odmorima.

Očigledno je da i posle sedam mjeseci otkako je na obrazloženi predlog HRA pomenuti Odbor 7.12.2015. odlučio da održi raspravu o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima, političke volje vladajuće partije DPS za razgovorom na tu temu još uvijek nema.

Inače, Skupština Crne Gore do sada nikada nije održala raspravu o stanju medijskih sloboda, zakona i prakse, uprkos očekivanjima Evropske komisije (vidjeti Smjernice za podršku slobodi i integritetu medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj od 2014-2020. godine). Konsultativnim saslušanjem je skupštinski odbor taj nedostatak donekle mogao da nadomjesti. Takođe, Evropska komisija od Mišljenja o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju 2010. godine, zaključno sa izvještajem o Crnoj Gori 2015. godine kontinuirano preporučuje Crnoj Gori da nađe način da sudovi dosledno primjenjuju evropske standarde slobode izražavanja.

Zahvaljujući poslanicima Rifatu Rastoderu, Dritanu Abazoviću i Zoranu Miljaniću koji su u njihov Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima uvrstili i konkretne predloge HRA na temu usvajanja standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i uputili u skupštinsku proceduru, omogućeno je da se u Skupštini Crne Gore konačno juče (25.7.2016) u plenumu razgovara o predloženim izmjenama Zakona o medijima.

Rasprava se na žalost svela na iščuđavanje poslanika nad evropskim standardima, koji se već nalaze u zakonima u okruženju i uveliko primjenjuju širom Evrope. Rasprava je očigledno pokazala da je i za razumijevanje i prihvatanje evropskih standarda prije svega neophodna politička volja.

HRA žali što je i danas propuštena prilika da stručna javnost na poziv Odbora učestvuje na saslušanju i „pomogne i članovima odbora u odlučivanju o ovom zakonu, ali i ukupnoj javnosti u sagledavanju njegove sadržine“ (kako je u pozivu navela predsjedavajuća Snežana Jonica).

HRA se za dopune i izmjene Zakona o medijima Crne Gore javno zalaže poslednjih šest godina, od novembra 2010. O potrebi za izmjenama ovog zakona dva puta smo upoznavali nadležne ministre i druge predstavnike Vlade. Međutim, očigledno je da i pored najbolje volje i truda da učinimo da dođe do poboljšanja medijskog sistemskog zakona, politička volja onih koji o tome odlučuju može biti podstaknuta samo sa neke druge mnogo uticajnije adrese.

Izlaganje koje je izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević pripremila za konsultativno saslušanje koje nije održano možete preuzeti ovdje.