26/10/2015 – NEOPHODNA VLADAVINA PRAVA – BEZ TOLERANCIJE ZA NAPAD NA DRŽAVNE INSTITUCIJE I POLICIJSKU TORTURU

26/10/2015 – Savjet za građansku kontrolu rada policije: Utvrđena ozbiljna i zabrinjavajuća prekoračenja policijskih ovlašćenja
26/10/2015
27/10/2015 – O NOVOJ ODLUCI VLADE DA PREUSMJERI SREDSTVA ZA SOCIJALNU POMOĆ
27/10/2015

26/10/2015 – NEOPHODNA VLADAVINA PRAVA – BEZ TOLERANCIJE ZA NAPAD NA DRŽAVNE INSTITUCIJE I POLICIJSKU TORTURU

logoi za sajt

Crnoj Gori je neophodna dosljedna primjena vladavine prava u odnosu na sve događaje koji su obiljeležili nažalost nasilne proteste u Podgorici u subotu 24.10.2015.

Neophodno je što prije utvrditi identitet svih onih koji su napadom na policiju ali i na druge građane, novinare, privatnu i državnu imovinu izvršili niz krivičnih djela i time pretvorili mirne proteste u nasilne i nezakonite, na štetu većine okupljenih građana i države u cjelini. Iako su neposredni počinioci napada na policiju ispred Skupštine pretežno bili maskirani, napadi su dokumentovani brojnim snimcima što bi policiji trebalo da olakša posao. Pozivamo da se procesuiranje ovih lica i njihovih nalogodavaca sprovede hitno i transparentno kako bi se preduprijedila nova krivična djela.

S druge strane, napad na policiju, kao ni bilo šta drugo, ne može da opravda primjenu neproporcionalne sile od strane državnih službenika. Bestijalno prebijanje građanina Martinovića, Raičevica, neidentifikovanih lica u zlatarskoj ulici kao i drugih nenaoružanih lica koja ne pružaju otpor ukazuje na masovnu torturu koja je sprovedena na ulicama Podgorice nakon opravdanog razbijanja protesta. Očekujemo da u najkraćem roku državni tužilac utvrdi identitet svih policajaca koji su neposredno učestvovali u tim incidentima, kao i onih koji su naredili ili nisu spriječili ovakvo postupanje i da ih procesuira za kvalifikovano Mučenje. Direktor policije Stojanović treba hitno da pokrene disciplinske postupke protiv svih njemu podređenih službenika koji ga nisu obavijestili o ovom i drugim dokumentovanim slučajevima prekoračenja policijskih ovlašćenja i doveli u situaciju da na konferenciji za štampu pred svjetskom javnošću izjavi da je policija bila ”apsolutno na nivou zadatka”, a ministar Konjević da je ”policija postupala u skladu sa zakonom”. U protivnom, treba da podnese ostavku.

Direktor policije, ministar unutrašnjih poslova i Vrhovni državni tužilac u Crnoj Gori 21. vijeka moraju da budu spremni da bestijalno ponašanje policajaca tretiraju kao napad na državu. Da je u Crnoj Gori na vreme počelo da se kažnjava za torturu (npr. nekažnjeno prebijanje zatvorenika u Spužu 2005. i Aleksandra Pejanovića 2008) ne bismo se svi zgražavali nad brutalnim scenama i 2015. godine.

Očekujemo da javnost što prije bude obaviještena koja lica su uhapšena zbog napada na policiju kao i koji policajci su procesuirani za prekoračenje ovlašćenja. Ako Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova ne istraže i sankcionišu postupanje svojih službenika, ministar Konjević i direktor Stojanović treba da snose odgovornost i podnesu ostavke.

Na građane apelujemo da sva krivična djela za koja znaju da su izvršena u subotu prijave Osnovnom državnom tužiocu i policiji, a ako su djela izvršili policajci onda obavezno i Savjetu za građansku kontrolu rada policije, tijelu koje je pokazalo da je sposobno za nepristrasno postupanje.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava
Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas
Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava
Zlatko Vujović, predsjednik UO NVO Centar za monitoring i istraživanje
Danijel Kalezić, predsjednik UO Crnogorska LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“
Stevan Milivojević, izvršni direktor NVO LGBT Forum Progres