25/07/2014 POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA DA ODREDBE POSLOVNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE O IZBORU VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA (VDT) NIJESU U SAGLASNOSTI SA USTAVOM CRNE GORE

24/07/2014 INICIJATIVA USTAVNOM SUDU ZA OCJENU USTAVNOSTI ODREDBI ZAKONA O SUDSKOM SAVJETU O IZBORU I RAZRJEŠENJU PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA
24/07/2014
26/07/2014 POVODOM IZBORA PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA
26/07/2014

25/07/2014 POVODOM ODLUKE USTAVNOG SUDA DA ODREDBE POSLOVNIKA SKUPŠTINE CRNE GORE O IZBORU VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA (VDT) NIJESU U SAGLASNOSTI SA USTAVOM CRNE GORE

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava zadovoljstvo povodom odluke Ustavnog suda od 23. jula 2014. da odredbe Poslovnika Skupštine Crne Gore o izboru Vrhovnog državnog tužioca (VDT), kojima je dopisan treći krug glasanja, nijesu u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 178 st. 6. i 7. Poslovnika Skupštine HRA je Ustavnom sudu podnijela u martu 2014.

Podsjećamo da je Ustavni sud već u svojoj preliminarnoj odluci, kada je odlučeno da se inicijativa prihvati i privremeno obustavi izbor VDT-a, konstatovao da je Skupština „prekoračila ovlašćenja” i da je „osporenim odredbama člana 178 st. 6. i 7. Poslovnika izbor Vrhovnog državnog tužioca uspostavila na način suprotan Ustavu propisujući dodatno, „treće” i „četvrto glasanje”.

Odluka Ustavnog suda pokazuje da iako poslanici naknadno zakljuce da Ustav Crne Gore nije dovoljno pažljivo napisan, oni ne mogu da ga mijenjaju zakonima, koji su akti niže pravne snage, jer je to protivno principu ustavnosti – osnovnom principu pravnog poretka.

Upozoravamo da se nastavlja praksa izbora čelnika pravosuđa na neustavan način, pa je tako u toku izbor predsjednika Vrhovnog suda prema odredbama Zakona o sudskom savjetu koje su suprotne Ustavu.

HRA je Ustavnom sudu uputila inicijativu za ocjenu ustavnosti tih odredbi, i smatramo da je važno da se Sud hitno odredi o toj inicijativi i privremeno obustavi postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda.