16/2/2014 SAVJET RADIO-TELEVIZIJE CRNE GORE USVOJIO PRIGOVOR AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA

Strip “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”
15/02/2014
19/2/2014 Povodom zadržavanja i procesuiranja učesnika protesta u Podgorici u subotu 15.2.2014.
19/02/2014

16/2/2014 SAVJET RADIO-TELEVIZIJE CRNE GORE USVOJIO PRIGOVOR AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA

Obavještavamo javnost da je Savjet RTCG usvojio prigovor izvršne direktorke NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Tee Gorjanc-Prelević, zbog toga što u centralnoj informativnoj emisiji Dnevniku, TVCG nije izvjestila o izvještaju HRA ‘Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori’.

Savjet RTCG je povodom toga preporučio direktorki TVCG, gospođi Radojki Rutović, da “u planiranju sadržaja koji se obrađuju u okviru centralne informativne emisije obrate pažnju na događaje od javnog interesa i pokažu maksimum napora kako bi pronašli prostor za takve informacije”. Savjet je postupio na osnovu izvještaja Komisije za pritužbe i predstavke, koja je zaključila da je „predstavljanje izvještaja događaj od javnog interesa, koji je trebalo da bude ispraćen i predstavljen javnosti u okviru Dnevnika 2, kao najgledanije informativne emisije. Komisija je takođe zaključila da „neemitovanjem informacija o događaju i samom Izvještaju nije poštovan jedan od ciljeva javnog servisa, koji se odnosi na obavezu da javni servis ‘pravovremeno, sveobuhvatno, objektivno, uravnoteženo i vjerodostojno obrađuje događaje u Crnoj Gori podržavajući fer konstruktivan dijalog’“.

HRA je u prigovoru Komisiji Savjeta RTCG posebno ukazala i na 13 primjera kršenja Kodeksa novinara Crne Gore u izvještavanju TVCG, koji su bili istaknuti u pomenutom izvještaju. Savjet RTCG je u odnosu na te slučajeve preporučio direktorki TVCG da ”sve prigovore, a koji su obrađeni u Izvještaju Akcije za ljudska prava, prihvatajući ih kao veoma mjerodavne, pažljivo analizira i preduzme neophodne mjere kako se profesionalni propusti ne bi ponavljali”.

Od pomenutih slučajeva na koje smo ukazali Savjetu, posebno ističemo drastičan primjer kršenja Kodeksa prilikom izvještavanja TVCG sa konferencije za medije Specijalnog izvjestioca UN za slobodu mišljenja i izražavanja, Frenka La Rua, koji je mogao izazvati skandal u odnosima Crne Gore i Organizacije Ujedinjenih nacija. Naime, u izvještaju TVCG o tom događaju je saopšteno: “Što je čuo, La Ru je u izvještaju i napisao, ali ga je zato jedva pročitao…”, praćeno snimkom gospodina La Rua, koji je, kao stranac, ali i očigledno slabovida osoba, s teškoćom čitao i izgovarao crnogorska imena. Neopravdanim isticanjem nedovoljno dobrog vida i nepoznavanja crnogorskog jezika, novinarka je ugrozila integritet ličnosti i prekršila načelo br. 9 Kodeksa novinara Crne Gore.

Pozdravljamo stav Komisije RTCG u odlučivanju po našoj pritužbi, i podsjećamo i građane i građanke na pravo da se obrate Komisiji RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca u roku od mjesec dana od dana emitovanja spornog priloga, ako uoče kršenje novinarske etike ili imaju druge primjedbe na rad javnog servisa.

Preporuka Savjeta RTCG o prigovoru direktorke HRA

Izvještaj Komisije za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca povodom prigovora iz decembra 2013.

– Prigovor direktorke HRA upućen Komisiji u decembru 2013.