Strip “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”

13/2/2014 Povodom novog napada na Vijesti
13/02/2014
16/2/2014 SAVJET RADIO-TELEVIZIJE CRNE GORE USVOJIO PRIGOVOR AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA
16/02/2014

Strip “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”

Strip “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima” čini ukupno pet epizoda, osmišljenih na osnovu najčešćih tema o kojima su djeca iz cijele Crne Gore pisala Ombudsmanu: diskriminacija posebno po osnovu invaliditeta i društveno – imovinskog statusa, vršnjačko nasilje i nasilje nastavnika prema djeci, nedovoljna uključenost djece u donošenje odluka koje ih se tiču.

Strip je izrađen i odštampan u okviru projekta ”Djeco pišite Ombudsmanu” koji su zajedniki sproveli Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava (HRA), zahvaljujući podršci UNICEF-a i Švajcarske i Britanske ambasade.

Teme stripa su odabrane na osnovu pisama koja su djeca upućivala Ombudsmanu. Autori scenarija i grafičkog dizajna stripa izabrala je komisija koju su činili predstavnici Ministarstva prosvjete (Tamara Milić), Zavoda za školstvo (Radoslav Milošević ATOS), Zavoda za udžbenike (Nađa Durković), UNICEF-a (Nela Krnić-Brković), Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Nevenka Stanković i Duška Šljivančanin) i Akcije za ljudska prava (Tea Gorjanc-Prelević i Anđelija Lučić). Autori stripa su – scenaristi: Svetozar Obradović iz Novog Sada, Ante Krstulović iz Splita i djeca literarne sekcije OŠ “Radomir Rakočević” iz Mojkovca: Valentina Stanić, Todor Raičević, Ivana Medojević, Anđela Stanić, Božidar Medojević, Anđela Medojević, Duško Zejak, Milan Filipović, s nastavnicom Mariolom Stanić; strip je nacrtao Ilija Nikčević iz Nikšića – akademski slikar – grafičar.

Nacionalni savjet za obrazovanje jednoglasno je 24.12.2013. godine odlučio da strip o ljudskim pravima za djecu ”Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima” postane pomoćno nastavno sredstvo u osnovnim školama u Crnoj Gori za učenike šestog i sedmog razreda.