16/10/2013 Inicijativa za pomilovanje građana MZ Beranselo podnijeta Predsjedniku Crne Gore

11/10/2013 Akcija za ljudska prava podržala protest Sindikata medija Crne Gore
11/10/2013
17/10/2013 Saopštenje povodom dana borbe protiv siromaštva
17/10/2013

16/10/2013 Inicijativa za pomilovanje građana MZ Beranselo podnijeta Predsjedniku Crne Gore

deda-mora-u-zatvor-800x600

Autor fotografije: Tufik Sofić

Inicijativa za pomilovanje građanki i građana MZ Beranselo kojima su izrečene kazne zatvora i novčane kazne zbog ”ometanja službenog lica”, odnosno mirnog protesta kojima su štitili pravo na zdravu životnu sredinu garantovanu Ustavom, nizom važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, upućena je danas Predsjedniku Crne Gore. Jedan od kažnjenih je i 95-godišnji mještanin Beransela, koga vidite na fotografiji.

Podnošenje inicijative organizovala je NVO Ozon, a podržale HRA i još 50 drugih nevladinih organizacija Crne Gore, MZ Beranselo i gospodin Božidar Vučinić, autor Studije o izboru lokacije regionalne sanitarne deponije za opštine Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav. Inicijativom se pored pomilovanja za kažnjene građane traži od predsjednika Vujanovića da se založi i za hitno rješavanje pitanja sporne nelegalne deponije na Vasovim vodama, na kojoj javno komunalno preduzeće već godinama uporno mimo zakona odlaže otpad, uz asistenciju policije. Građani Beransela već skoro tri godine neuspješno pokušavaju to da spriječe i uspostave vladavinu prava u svom neposrednom životnom okruženju. Ova inicijativa je podrška njima – građanima Beransela i navodno ekološke države Crne Gore, koji su od žrtava pretvoreni u krivce.

Inicijativu pogledajte na ovom linku.

Prilog 1 – Spisak građana MZ Beranselo kojima su izrečene kazne zatvora i novčane kazne
Prilog 2 – Dopis Uprave za inspekcijske poslove, Odsjeka za ek ološku inspekciju
Prilog 3 – Nalaz Ekološkog inspektora
Prilog 4 – Nalaz Veterinarskog inspektora

* * * * *

Odgovor Predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, u vezi pravne osnovanosti Inicijative o pomilovanju građana MZ Beranselo dostupan je ovdje. Ekološki pokret “Ozon” je na odgovor Predsjednika uputio dodatno obrazloženje opravdanosti Incijative za pomilovanje i još jednom pozvao Predsjednika Crne Gore da pomiluje građane koji su osuđeni na kazne zatvora i novčane kazne. Obrazloženje upućeno Predsjedniku je dostupno ovdje.

Prijava koju je Ekološki pokret “Ozon” podnio Upravi policije, Područna jedinica (PJ) Berane protiv Javnog preduzeća (JP) Komunalno Berane zbog nezakonitog deponovanja otpada na nelegalnoj deponiji opasnog otpada Vasove vode, kao i odgovor Okružnog državnog tužilaštva Berane dostupni su ovdje.

* * * * *

Povodom jučerašnjeg početka privođenja mještana Beransela koji su osuđeni zbog mirnih protesta, Ekološki pokret “Ozon” je danas (30.10.2013.) javno pozvao Predsjednika Crne Gore, Predsjednika Skupštine Crne Gore, Premijera i Ministra unutrašnjih poslova da mještanima obezbjede njihovo Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini. Saopštenje za javnost možete pročitati ovdje. Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom početka hapšenja mještana Beransela možete pročitati ovdje.

* * * * *

U četvrtak, 7. novembra 2013. godine, ispred zgrade Skupštine Crne Gore održan je protest mještana Beransela, kojem su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija, među kojima i Akcija za ljudska prava, i građani koji su došli da pruže svoju podršku. Više informacija možete pročitati u članku Vijesti ovdje.

324736

Foto: Vijesti online

* * * * *

Saopštenje Akcije za ljudska prava povodom obilježavanja Dana ekoloških pokreta na Vasovim vodama (17.11.2013.) možete pročitati ovdje.

* * * * *

Akcija za ljudska prava je 18. decembra 2013. uputila inicijativu predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ranku Krivokapiću, da obezbijedi da Skupština da autentično tumačenje odredbe člana 2 Zakona o pomilovanju (Sl. list Crne Gore br. 31/12), kojom je propisano u kojim slučajevima predsjednik države može da da pomilovanje. Inicijativa je dostupna ovdje.