02/ 04/ 2013 Povodom pravosnažne presude u slučaju urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića

27/ 03/ 2013 Predstavljanje završnog izvještaja o ZIKS-u
27/03/2013
23/ 04/ 2013 Predstavljanje izvještaja o samoregulaciji medija
23/04/2013

02/ 04/ 2013 Povodom pravosnažne presude u slučaju urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića

Akcija za ljudska prava izražava zadovoljstvo povodom konačnog oslobođenja urednika dnevnog lista Vijesti, g-dina Mihaila Jovovića, od optužbi da je povrijedio vozača gradonačelnika, Dragana Radonjića, u incidentu do koga je došlo zbog pokušaja novinara da snime neispravno parkirani službeni automobil gradonačelnika Podgorice u avgustu 2009. godine.

Odluka zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, da po svaku cijenu goni novinara po službenoj dužnosti za navodno nanošenje lake tjelesne povrede gradonačelnikovom vozaču, značilo je bespotrebno rasipanje sredstava, energije i vremena da bi se tužilaštvo stavilo u službu spasavanja ugleda gradonačelnika i njegove svite.

Ovakva ocjena nije pretjerana ako se uzme u obzir da su u nekim drugim slučajevima, državni tužioci okretali glavu od medicinskih nalaza o prebijanju pendrecima, dok se u ovom slučaju pošto-poto insistiralo na dokazivanju izmišljenih povreda na štetu novinara.

Ovaj slučaj će ostati zapamćen i po kvalifikaciji navodnog djela, gdje se navodni udarac rukom u kojoj se drži mobilni ili diktafon smatrao ”nanošenjem povrede sredstvom podobnim da tijelo teško povrijedi”, da bi se novinar gonio po službenoj dužnosti, iako u nekim drugim slučajevima državni tužioci nisu pribjegavali takvoj kvalifikaciji u slučajevima kada su lake povrede nanijete drvenim palicama i pendrecima.

Ovaj slučaj pokazuje dokle je državni tužilac bio spreman da ide da zaštiti moćne, makar i tako što će obezbjediti da i kad su očigledno krivi, na optuženičkoj klupi bar ne budu i jedini.

Vrijeme je da iskreni profesionalci povrate povjerenje u nadležnost državnog tužilaštva da obezbijedi vladavinu prava i zaštiti ljudska prava, posebno od moćnika, kakvi su državni i lokalni funkcioneri ili njihovi agenti.