SA DJECOM O ULOZI POLICIJE U ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA: OBAVJEŠTAVANJEM POLICIJE MOŽETE SPASITI NEČIJI ŽIVOT!

HITNO RJEŠAVATI PROBLEM NEDOSTATKA SUDIJA
12/10/2023
Tender za potrebe štampanja Priručnika za građane o njihovim pravima i obavezama u odnosu na rad policije
15/10/2023

SA DJECOM O ULOZI POLICIJE U ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA: OBAVJEŠTAVANJEM POLICIJE MOŽETE SPASITI NEČIJI ŽIVOT!

Iako su prisustvovali raznim oblicima vršnjačkog nasilja i vidjeli maloljetnike da voze automobil, to nisu prijavili policiji jer ne znaju kako se to radi i misle da će to neko drugi uraditi – neka su od saznanja sa radionice koju je Akcija za ljudska prava organizovala sa đacima dva odjeljenja devetog razreda Osnovne škole „Marko Miljanov” u Bijelom Polju.

Đacima smo na radionicama predstavili edukativne stripove koje je Akcija za ljudska prava izradila o vršnjačkom nasilju, zloupotrebi narkotika i vožnji bez dozvole, razgovarali smo o tome da je posao policije da štiti ljudska prava, kao što su, u prvom redu, pravo na život i pravo na ličnu bezbjednost.

Predavači su bili Demir Ličina, policijski inspektor za suzbijanje maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici i Tea Gorjanc Prelevic, izvršna direktorica HRA.

Djeca su naučila da:

  • pravovremenim obavještavanjem policije mogu spriječiti ozbiljne posljedice po život i zdravlje od vršnjačkog nasilja, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i vožnje automobila bez dozvole;
  • policiju mogu pozvati na telefonski broj 122 (čak i anonimno) i da je ona dužna da odmah reaguje,
  • razgovaraju sa odraslima u koje imaju povjerenja o svemu što im izgleda neobično i ukazuje na nasilje i druge zabranjene radnje jer tako doprinose kreiranju bezbjednog okruženja za sve.

Video snimak sa radionice sa đacima u JU Osnovna škola “Marko Miljanov” u Bijelom Polju dostupan je ovdje.

Ohrabreni smo informacijom nastavnika istorije i građanskog obrazovanja, Lazara Femića, da veliki broj đaka OŠ “Marko Miljanov” u Bijelom Polju bira predmet Građansko obrazovanje i da nastavnici koriste prethodne  stripove HRA o tome kako da zaštite svoja prava u postupku razvoda roditelja, nasilja u porodici i na internetu kao pomoćno sredstvo u nastavi. Nastavnik Femić nas je obavijestio i da su djeca koja pohađaju Građansko obrazovanje u principu manje nasilna i više tolerantna.

HRA je danas uputila pismo ministru prosvjete, Miomiru Vojinoviću, s molbom da elektronske verzije stripova dostave svim školama u Crnoj Gori kako bi ih objavili na svojim internet stranicama i društvenim mrežama u cilju što bolje prevencije nasilja i drugih situacija koje mogu da ugroze bezbjednost djece. Stripove možete pronaći i pročitati i na web stranici HRA.

Radionice su organizovane u okviru projekta „Upoznaj svoja prava – građanin i policija”, podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO u saradnji sa partnerima.