RMANDIĆU OMOGUĆITI PRAVO NA ODBRANU

Stav Akcije za ljudska prava o prekidu mandata zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava: Vlada da odustane od donošenja neustavnih propisa za eliminaciju nepoželjnih državnih službenika (ad hominem)
23/01/2024
DA LI ĆE BUDUĆI VDT ABOLIRATI BIVŠE RUKOVODIOCE ZA RATNE ZLOČINE
25/01/2024

RMANDIĆU OMOGUĆITI PRAVO NA ODBRANU

Za danas zakazan glavni pretres pred Sudom za prekršaje u Podgorici protiv Igora Rmandića, službenika Uprave policije CB Herceg Novi i predsjednika Nezavisnog sindikata policije odložen je za 18. mart 2024. godine, zbog opravdanog odsustva sudije Radoša Marinkovića iz zdravstvenih razloga.

Rmandić se tereti za prekršaj iz čl. 7 st. 1 Zakona o javnom redu i miru, zbog toga što se navodno drsko ponašao i vrijeđao bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Filipa Adžića, prilikom protesta pripadnika Nezavisnog sindikata policije koji je održan 20. septembra 2023. ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

NVO Akcija za ljudska prava u ovom predmetu pruža pravnu pomoć Igoru Rmandiću, putem pravnog zastupnika – advokata Dalibora Tomovića, jer smatramo da je njegovo pravo na sindikalno djelovanje ugroženo pokretanjem ovog prekršajnog postupka.

Protestujemo zbog činjenice da do danas Rmandiću, odnosno njegovom advokatu nije omogućen pristup spisima predmeta, čime je ugroženo pravo na odbranu. Očekujemo da se okrivljenom blagovremeno prije narednog ročišta omogući pristup traženim spisima predmeta u skladu sa zakonom i standardom ljudskog prava na pravično suđenje.