HITNO RJEŠAVATI PROBLEM NEDOSTATKA SUDIJA

NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD MARKOM BOLJEVIĆEM: CRNU OPEL ASTRU KOJU SU KORISTILI OKRIVLJENI DUŽIO MILOŠ VUČINIĆ?
11/10/2023
SA DJECOM O ULOZI POLICIJE U ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA: OBAVJEŠTAVANJEM POLICIJE MOŽETE SPASITI NEČIJI ŽIVOT!
13/10/2023

HITNO RJEŠAVATI PROBLEM NEDOSTATKA SUDIJA

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) je apelovala danas na Sudski savjet da hitno preduzme više mjera za rješavanje problema upražnjenih sudijskih mjesta. Smatramo da Savjet do sada nije učinio sve što je mogao da problem smanji.

U crnogorskim osnovnim sudovima postoji čak 31 upražnjeno sudijsko mjesto (21%), što se odražava na ažurnost – ročišta se zakazuju na četiri mjeseca, donošenje odluka kasni, a rješavanje urgentnih životnih potreba građana odlaže se u nedogled. Najteža je situacija u Osnovnom sudu na Žabljaku u kome sudija više nema.
Jedino osnovni sudovi u Danilovgradu i na Cetinju rade u punom kapacitetu, dok sudovima u Herceg Novom i Rožajama nedostaje više od polovine sudija. U tim sudovima rade samo predsjednik/ca i po jedan sudija. Trenutno u osnovnim sudovima u Baru, Beranama, Herceg Novom i u Podgorici nedostaje po četvoro sudija, a u Bijelom Polju i Rožajama po troje.

Nakon što je u ponedeljak konstatovan prestanak funkcije predsjedniku Osnovnog suda na Žabljaku Mihailu Anđeliću (bio je dvije godine i dva mjeseca istovremeno predsjednik suda i jedini sudija) zbog ostvarivanja uslova za starosnu penziju, taj sud je ostao bez sudija. Anđelić je o tome prošle godine obavijestio v.d. predsjednicu Vrhovnog suda, predsjednika Višeg suda u Bijelom Polju i Sudski savjet, ali nije dobio povratne instrukcije.

Efikasna privremena rješenja su neophodna jer:

  • trenutno se na inicijalnoj obuci za sudije nalazi samo 10 kandidata, koji na sudijsku funkciju ne mogu da stupe prije marta 2025. godine (izuzev jednog koji bi mogao početi s radom krajem januara 2024);
  • Sudski savjet je propustio da pravovremeno preduzme mjere u cilju popunjavanja sudijskih mjesta u Osnovnom sudu na Žabljaku;
  • Sudski savjet je propustio da objavi više internih oglasa za popunjavanje slobodnih sudijskih mjesta za sjevernu regiju i obezbijedi odgovarajuće podsticajne mjere za prijavu na te oglase – na posljednjoj sjednici je donio odluku da raspiše javni oglas za izbor predsjednika suda na Žabljaku, i interni oglas za popunjavanje po jednog sudijskog mjesta u sudovima u Herceg Novom, Nikšiću, Ulcinju i u Podgorici (ukupno 4), iako je u osnovnim sudovima upražnjeno 31 sudijsko mjesto,
  • Komisija za testiranje usporava proces izbora kandidata za sudije, jer po dva i tri mjeseca od isteka roka za prijavu na oglas ne zakazuje testiranje.

U ime građana koji su nam ukazivali na odugovlačenje suđenja, HRA je apelovala na Sudski savjet da preduzme inicijativu i obavi razgovore sa predsjednicima sudova da bi se problem efikasno riješio. Prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, Sudski savjet može sudiju uz njegov pristanak na godinu dana uputiti u drugi sud istog ili nižeg stepena ako, između ostalog, postoji veliki broj neriješenih predmeta koji se sa postojećim brojem sudija ne može riješiti ili iz drugih opravdanih razloga bude dovedeno u pitanje redovno vršenje poslova u sudu u koji se sudija upućuje. Ovo upućivanje se vrši na zahtjev predsjednika suda kojem su potrebne sudije za rješavanje povećanog obima posla.

HRA naglašava da je prošle godine došlo do izrazitog pogoršanja ažurnosti sudova, odnosno velikog povećanja broja zaostalih predmeta koji su prenijeti u ovu godinu (vidi: Analiza primjene Zakona o suđenju u razumnom roku, HRA, 2023), prema tome, neophodno je hitno djelovati da se problem koliko-toliko smanji. Za dugoročna rješenja, neophodno je promijeniti zakon tako da se dugotrajna obuka kandidata za sudije od 18 mjeseci znatno skrati i učini efikasnijom.

U nastavku je tabela koja sadrži pregled popunjenosti sudijskih mjesta u osnovnim sudovima u Crnoj Gori.