Građani i policija – priručnik o vašim pravima i obavezama u vezi sa radom policije

Građani i policija – priručnik o vašim pravima i obavezama u vezi sa radom policije
26/02/2024
31 GODINA OD ZLOČINA U ŠTRPCIMA: KAZNITI SVE ODGOVORNE I OBEZBIJEDITI STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA PORODICAMA ŽRTAVA  
27/02/2024

Građani i policija – priručnik o vašim pravima i obavezama u vezi sa radom policije

Akcija za ljudska prava (HRA) predstavlja novi vodič pod nazivom “Građani i policija – priručnik o vašim pravima i obavezama u vezi sa radom policije”. Štampana verzija vodiča biće besplatno distribuirana sjutra, u utorak, 26. februara, uz primjerke dnevnih novina Vijesti i Dan, a elektronska verzija će biti istaknuta na web stranicama HRA i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Priručnik je namijenjen informisanju građana o pravima i obavezama u interakciji sa policijom i pruža praktične savjete za različite životne situacije, počev od toga kome da se žalite na rad policije, do toga kako izgleda policijska značka i kako da postupite u slučaju saobraćajne nesreće.

Vodič objašnjava razliku između pregleda i pretresa vozila, odgovara na pitanja kada policija ima pravo na upotrebu sile, može li policija da zatraži da uđe u vaš stan bez naloga suda, mogu li se policijski službenici snimati dok preduzimaju radnje na javnom mjestu, itd.

Vodič pruža jasne i konkretne odgovore na širok spektar pitanja i predstavlja koristan izvor za sve koji žele da bolje razumiju svoja prava i obaveze u kontekstu policijskog rada.

Zahvaljujemo se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije na saradnji u pripremi priručnika.

Priručnik je izrađen u projektu “Upoznaj svoja prava – Građanin i policija”, podržanog kroz program “OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’ BASE” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje u partnerstvu sa brojnim organizacijama i uz podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Izdavanje priručnika predstavlja dio aktivnosti HRA usmjeren na promociju znanja o ljudskim pravima.