NASTAVLJENO SUĐENJE DALIBORU LJEKOČEVIĆU ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM

VLADA NEPOTPUNO INFORMIŠE EVROPSKI KOMITET ZA SPREČAVANJE TORTURE
26/06/2023
PRVA PRESUDA ZA ZLOSTAVLJANJE UČESNIKA PROTESTA IZ 2020. GODINE
04/07/2023

NASTAVLJENO SUĐENJE DALIBORU LJEKOČEVIĆU ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM

Danas je u Osnovnom sudu u Podgorici pred sutkinjom Ivanom Becić nastavljeno suđenje Daliboru Ljekočeviću, policijskom inspektoru optuženom za iznuđivanje iskaza od Benjamina Mugoše u maju 2020. godine.

Ljekočević je na prethodnom ročištu negirao krivicu. Danas je u svojstvu svjedoka oštećenog saslušan Benjamin Mugoša. On je ispričao da je po dolasku u CB Podgorica smješten u kancelariju br. 117, odakle je odveden na poligrafsko testiranje, uz njegov pristanak. Vraćen je u istu kancelariju, u koju je ušao okrivljeni Ljekočević i još jedan službenik policije čijeg se glasa sjeća. Ljekočević ga pitao da li mu je poznato “nešto za “Grand” i za bombu koja je postavljena ispred kuće Golubovića, jer se na fotografijama koje je izradio foto robot navodno vidi da je on postavio bombu ispred kuće Golubovića. Benjamin je odgovorio da ne zna ništa o postavljanju bombe, na šta je Ljekočević odgovorio da će ga “SAJ-ovci prebiti” ako ne prizna sve. Zatim su ga podigli sa stolice, rekli da se okrene i podigne ruke u vis. Na glavu su mu stavljene dvije fantomke tako da kroz njih gotovo ništa nije vidio. Odveden je liftom ka dolje.

Kada je izašao iz lifta kroz fantomke je prepoznao siluete muškarca i žene koji su se pozdravili sa Ljekočevićem i drugim službenikom, očigledno naviknuti na to da se uhapšeni ljudi po zgradi policije sprovode sa kapama preko lica. Naveo je da je odveden u hladnu sobu s neonskom svetiljkom i limenim šankom i posađen na stolicu (nalik stolicama u sudnici, imala je šipku za koju se uhvatio).

Više policijskih službenika je počelo da ga dodiruje po tijelu i tako je shvatio da je prisutno više njih osim Ljekočevića i njegovog kolege. Ljekočević mu je prišao, uhvatio ga rukom na kojoj je imao sat (čije je zveckanje prepoznao) i postavio mu isto pitanje. Mugoša je ponovio da ništa ne zna pa su počeli da ga udaraju po glavi i leđima otvorenim šakama.

Nakon toga je Ljekočević, kako je Mugoša objasnio, stavio na ruke bokserske rukavice i postavio mu isto pitanje, na šta je on opet isto odgovorio. Tada su počeli naizmjenično da ga udaraju – Ljekočević pa svi ostali i tako u krug, najviše u predjelu stomaka, grudi, genitalija i butina. Ubrzo je čuo pucketanje elektro-šokera kojim ga je neko od njih dodirivao u predjelu glave, oka, lica, genitalija, leđa i rebara.

Zatim su ga postavili u polusjedeći položaj uza zid, jedan mu je policijski službenik sjeo na koljena, a drugi mu je držao glavu, da bi ga Ljekočević drvenom palicom, na kojoj je bila navučena kesa, udarao po stopalima. Na kraju su pištolj naslonili uz njegov lijevi obraz i čelo i govorili mu: “Priznaj, priznaj!”

Mugoša je dodao i da ga Ljekočević, tako isprebijanog, fotografisao telefonom marke “motorola” i izašao iz prostorije. Tada je jasno čuo njegov glas, kada se javio na telefon i rekao “alo šefe”.

Nastavak suđenja je zakazan za 22.9.2023.godine u 12:00h.