PRVA PRESUDA ZA ZLOSTAVLJANJE UČESNIKA PROTESTA IZ 2020. GODINE

NASTAVLJENO SUĐENJE DALIBORU LJEKOČEVIĆU ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM
26/06/2023
BEZ PRAVDE ZA PORODICU KLAPUH I POSLIJE 31 GODINE
05/07/2023

PRVA PRESUDA ZA ZLOSTAVLJANJE UČESNIKA PROTESTA IZ 2020. GODINE

Osnovni sud u Bijelom Polju je 30. juna donio presudu kojom je utvrdio odgovornost policijskih službenika za zlostavljanje Ognjena Mijatovića u Pljevljima 13. maja 2020. godine, za vrijeme protesta zbog hapšenja vladike Srpske pravoslavne crkve.

Na petomjesečnu kaznu kućnog zatvora, osuđena su dva policijska službenika, od kojih jedan za zlostavljanje Mijatovića (Igor Novović), a drugi za pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela (Novovićev nadređeni, Milan Jović). Ostala četvorica optuženih policajaca (Viktor Bojović, Ranko Stevanović, Goran Manojlović i Slavko Krstonijević) oslobođeni su optužbi, jer sud sa sigurnošću nije mogao da utvrdi da su i oni primjenjivali silu prema Mijatoviću.

Akcija za ljudska prava pozdravlja presudu kojom je utvrđena odgovornost za policijsko zlostavljanje. Očekujemo da Viši sud u Bijelom Polju preispita prvostepenu presudu u pogledu kazne zatvora od 5 mjeseci, kojom se omogućava nastavak radnog odnosa u policiji i dalja primjena sile prema građanima. Naglašavamo da je tokom suđenja, pregledom video snimka, nesporno utvrđeno da Mijatović nije pužao nikakav otpor, a da je uprkos tome prebijen od strane policajaca, što ukazuje na apsolutno nedozvoljeno proizvoljno kažnjavanje od strane policije.

Presudom nije bilo moguće utvrditi sve okolnosti slučaja zbog loše sprovedene istrage Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, na čelu sa nadležnom tužiteljkom Sanjom Golubović.

Podsjećamo, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je, postupajući po pritužbi majke Ognjena Mijatovića, prikupilo izjave 30 policijskih službenika i 31. jula 2020. godine zaključilo da je u ovom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja i da su grubo povrijeđeni fizički integritet i dostojanstvo Mijatovića, ali nije preciziralo ko je sve konkretno za to bio odgovoran. Unutrašnja kontrola je u pomenutom izvještaju utvrdila identitet policijskog službenika Igora Novovića, čija se službena palica uslijed udaranja Mijatovića čak slomila, kao i identitet komandira Stanice policije u CB Pljevlja Milana Jovića, koji je nesumnjivo bio upoznat sa činjenicom da je konkretnom prilikom došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane policijskih službenika, a propustio je da preduzme potrebne mjere i radnje u cilju identifikacije svih policijskih službenika koji su prema Ognjenu Mijatoviću tom prilikom nezakonito upotrijebili silu.

Državno tužilaštvo je prvu dvojicu osumnjičenih, koje je identifikovala unutrašnja kontrola policije, u svojstvu osumnjičenih saslušalo tek 24. decembra 2020, više od pola godine od incidenta, dok je sam oštećeni, Mijatović, saslušan osam mjeseci kasnije (29. januara 2021). Osim što je inicijalna reakcija državnog tužilaštva u ovom slučaju zakašnjela, propušteno je i da se istraži odgovornost svih policijskih službenika koji se vide na video snimku, kao i da se obavi adekvatno vještačenje povreda kod Mijatovića (vještačena je samo medicinska dokumentacija, a ne i psiho-fizički tragovi povreda na osobi), što je takođe posljedica kasne reakcije tužilaštva koja nije bila u skladu s međunarodnim standardima.

Ni do ovakvog ishoda u predmetu ne bi došlo bez napora advokata Dalibora Tomovića, koji je u ovom predmetu zastupao Mijatovića, koji se založio da se ključni dokaz – video snimak na kome se vidi njegovo brutalno prebijanje, ne izuzme iz dokaznog materijala. Odluku o izuzimanju ovog snimka, sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju, Luka Radulović, donio je na zahtjev branilaca okrivljenih, koji su insistirali na tome da se radi o pravno nevaljanom dokazu, pribavljenom mimo zakonske procedure. Nakon uložene žalbe tužilaštva, Viši sud je poništio ovu odluku i dozvolio korišćenje snimka u postupku.

Akcija za ljudska prava je omogućila pravnu pomoć Ognjenu Mijatoviću zahvaljujući finansijskoj podršci Dobrovoljnog fonda UN za žrtve torture (UNVFVT).