SUDSKI SAVJET KONAČNO RASPOREDIO SUDIJE, ALI ĆUTI O SVOM PROPUSTU

KAKO ZA ŽRTVE IZ MURINA TAKO I ZA DRUGE: PROPISATI STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA
07/09/2023
Protest 21 NVO povodom odluke Vlade Crne Gore da za organizovanje svjetske izložbe EXPO 2030 podrži Saudijsku Arabiju
12/09/2023

SUDSKI SAVJET KONAČNO RASPOREDIO SUDIJE, ALI ĆUTI O SVOM PROPUSTU

Sudski savjet je u petak 8. septembra, konačno, posle pet mjeseci neopravdanog odlaganja, izabrao i u sudove rasporedio 11 sudija, ali bez obrazloženja o tome da li je i kako ispravio propust da šestoro kandidata koji su stekli isti broj bodova propisno rangira.

Iako je prvobitno bilo nezadovoljnih kandidata, koji su uložili prigovor zbog izostanka žrijebanja kojim bi se utvrdio redosled kandidata s istim brojem bodova, izgleda da su sada svi dobili sudove kojima su se nadali i da Sudski savjet i nije bio prinuđen da svoj propust naknadno bilo kako ispravlja.

Međutim, zabrinjava to što Sudski savjet ne smatra da ima bilo kakvu obavezu da javnosti obrazloži svoje propuste. Nije objašnjeno zbog čega je odugovlačeno da se čak pet mjeseci popune upražnjena mjesta u preopterećenim sudovima, zašto se otišlo na odmor pre nego što je to učinjeno, kako je i zašto došlo do propusta prilikom izbora kandidata za sudije, zašto se ćutalo o tome čak dvije godine, ko je odgovoran i kako spriječiti da se isti propust ubuduće ponovi.

U periodu kada je propust nastao, članovi Sudskog savjeta su bili njegova predsjednica Vesna Simović Zvicer, Loro Markić i Dobrica Šljivančanin – tri ugledna pravnika, koji su najiskusniji članovi Savjeta – u njemu se nalaze već devetu godinu jer Skupština Crne Gore u posljednih pet godina nije bila sposobna da izabere nove članove. Oni su u međuvremenu učestvovali i u spornim izborima predsjednice Vrhovnog suda na treći mandat, u izborima istih predsjednika sudova na višestruke mandate, u ocjenjivanju intervjua kandidata kojima nije bilo postavljeno ni jedno pitanje, i višemjesečnom kašnjenju u raspoređivanju obučenih kandidata za sudije u sudove u kojima je sudijski kadar prepolovljen.

Snažno apelujemo da Skupština Crne Gore prioritetno izabere nova tri člana Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika. Novi ljudi moraju da doprinesu postizanju transparentnog, zakonitog i blagovremenog izbora sudija u Crnoj Gori, i podstaknu njen napredak ka članstvu u Evropskoj Uniji.