KAKO ZA ŽRTVE IZ MURINA TAKO I ZA DRUGE: PROPISATI STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA

36 PRAZNIH MJESTA U SUDOVIMA, 11 NOVIH SUDIJA NA ČEKANJU: SUDSKI SAVJET BEZ ODGOVORA
07/09/2023
SUDSKI SAVJET KONAČNO RASPOREDIO SUDIJE, ALI ĆUTI O SVOM PROPUSTU
11/09/2023

KAKO ZA ŽRTVE IZ MURINA TAKO I ZA DRUGE: PROPISATI STATUS CIVILNE ŽRTVE RATA

Akcija za ljudska prava (HRA) je danas predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića, obavijestila o diskriminatornoj prirodi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji je Skupština Crne Gore usvojila 8. maja 2023, a kojim je na selektivan način propisan institut „civilne žrtve rata”.

Predsjednik je juče održao sastanak sa predstavnicima porodica stradalih u bombardovanju Murina 1999. godine na kome je istakao da će se svojim autoritetom založiti da se predlog izmjena ovog zakona, u najkraćem roku, ponovo stavi u skupštinsku proceduru. Podsjećamo da je taj zakonski tekst izglasan, ali da ga prethodni predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, nije potpisao, pa su istekli rokovi za njegovo usvajanje.

Predlog definicije instituta civilne žrtve rata usvojen je na inicijativu poslanika Demokrata Moma Koprivice i njime se neopravdano isključuje dio civilnih žrtava iz ratova devedesetih od prava na obeštećenje. Propisano je da se civilnim žrtvama rata smatraju samo žrtve oružanog sukoba sa NATO u Crnoj Gori, tj. žrtve i porodice žrtava u Murinu, a ne i ostale porodice civilnih žrtava iz Crne Gore koje su stradale od posljedica oružanih sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, poput otetih putnika iz voza u stanici Štrpci ili porodica deportovanih bosansko-hercegovačkih izbjeglica koje žive u Crnoj Gori.

HRA smatra da propisivanje statusa civilne žrtve rata mora biti jedan od prioriteta i ohrabruje nas stav Predsjednika Milatovića koji takođe zastupa to stanovište. Međutim, neophodno je i jedino ispravno da taj status dobiju sve civilne žrtve ratova devedesetih koje žive u Crnoj Gori. Svi su oni podjednako važni građani i građanke Crne Gore, koji*koje moraju biti jednaki pred zakonom. Neopravdano je njihovo razdvajanje po osnovu etničkog porijekla i vjeroispovijesti.