PISMO PREMIJERU: MINISTAR ADŽIĆ DA SUSPENDUJE OKRIVLJENE ZA TORTURU

DRŽAVNO TUŽILAŠTVO ZNALO ZA TEŠKE SLUČAJEVE POLICIJSKE TORTURE, ALI NIJE ADEKVATNO REAGOVALO
24/03/2023
AMNESTY INTERNATIONAL OBJAVILA GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2022/23. GODINU
28/03/2023

PISMO PREMIJERU: MINISTAR ADŽIĆ DA SUSPENDUJE OKRIVLJENE ZA TORTURU

Izvor: RTCG

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, zahtijevala je danas od premijera u tehničkoj vladi Dritana Abazovića da obezbijedi zakonito djelovanje ministarstva unutrašnjih poslova i suspenduje službenike Uprave policije koji su okrivljeni za iznuđivanje iskaza teškim nasiljem od oštećenog Marka Boljevića.

HRA je prije tri nedjelje, 6. marta, poslala protestno pismo ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću zbog toga što od jula prošle godine nije suspendovao policijske inspektore okrivljene za iznuđivanje iskaza. Ovo je dovelo do toga da, pored ostalog, jedan od njih nastupi čak dva puta u medijima kao portparol Uprave policije.

Ministar Adžić na ovo pismo do danas nije odgovorio, a neki od okrivljenih su i u petak viđeni u službenom vozilu na ulicama Podgorice.

Obaveznu suspenziju okrivljenih službenika policije za krivična djela u vezi sa radom zahtijeva Zakon o unutrašnjim poslovima, kao i međunarodni standardi ljudskih prava.

Komitet UN protiv torture je i 2014. i 2022. godine izričito zahtijevao od Crne Gore da se svi službenici pod istragom za djela zlostavljanja odmah udaljavaju sa dužnosti i tokom kompletnog trajanja krivičnog postupka.

Evropski komitet za sprječavanje torture (CPT) u kontinuitetu zahtijeva od crnogorskih vlasti da s najvišeg nivoa pošalju poruku nulte tolerancije torture. “Nepostupanjem u ovom slučaju, ministar Adžić daje sasvim suprotnu poruku”, istakla je Gorjanc-Prelević u pismu Abazoviću.

Dana 16. maja 2022. godine, Rješenjem Osnovnog suda u Podgorici Kvo. br. 22/22, potvrđena je optužnica protiv petorice inspektora CB Podgorica, Danila Grbovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Ivana Peruničića i Nemanje Vujoševića zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza iz čl. 166 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore na štetu Marka Boljevića. Boljević je istakao da su ga policajci primoravali da tereti Benjamina Mugošu i Jovana Grujičića za postavljanje eksploziva tako što su ga mučili elektro-šokerima u oblasti genitalija i butina, udarali bokserskim rukavicama, bejzbol palicama i rukama u gornji dio tijela i po tabanima, da su mu prijetili ubistvom i repetiranjem pištolja pored glave, da su prijetili da će ubiti i njegovu porodicu i djevojku.