UMJESTO SUSPENZIJE ZBOG TORTURE, TV EKRANI

Naša djeca ne zaslužuju da žive u strahu od nasilnika
06/03/2023
Podnijeta pritužba protiv Ministarstva zdravlja
08/03/2023

UMJESTO SUSPENZIJE ZBOG TORTURE, TV EKRANI

Izvor: RTCG

U pismu ministru unutrašnjih poslova, Filipu Adžiću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, izrazila je protest zbog činjenice da MUP ni posle više od 10 mjeseci od pokretanja krivičnog postupka za iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Marka Boljevića nije suspendovalo sve za to djelo optužene kriminalističke inspektore: Danila Grbovića, Bojana Vujačića, Ivana Peruničića, Dalibora Ljekočevića i Nemanju Vujoševića. Optuženi Nemanja Vujošević je u petak, 3. marta 2023. godine i dva puta javno nastupio kao predstavnik Uprave policije na televizijama RTCG i “E” povodom nesreće koja se dogodila u Osnovnom sudu u Podgorici.

Ona je istakla da odlaganje suspenzije i promocija okrivljenih za policijsku torturu u predstavnike Uprave policije ukazuje da nažalost uopšte nije prihvaćena višegodišnja preporuka međunarodnih organizacija da se tortura mora osuditi i suzbijati s najviših pozicija vlasti.

HRA je obaviještena da je u julu mjesecu 2022. godine ministru Adžiću proslijeđen obrazloženi predlog načelnika CB Podgorica za privremeno udaljenje Danila Grbovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Ivana Peruničića i Nemanje Vujoševića, pa smo pretpostavili da je suspenzija i uslijedila. Međutim, to što se Vujošević, a vjerovatno i drugi optuženi, čak 10 mjeseci nakon pokretanja krivičnog postupka zbog krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom i dalje nalaze u službi, predstavlja direktno kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima Crne Gore i međunarodnih standarda zabrane torture. Komitet UN protiv torture (CAT) je još 2014. godine izričito zahtijevao od Crne Gore da se svi državni službenici koji se nalaze pod istragom za djela zlostavljanja odmah udalje sa dužnosti i da tako ostane tokom kompletnog trajanja postupka. Isti Komitet je isto to ponovio Crnoj Gori i u maju 2022. godine. Isto je 2017. rekao i Evropski komitet za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

HRA očekuje da ministar unutrašnjih poslova objasni zbog čega je odložio suspenziju Nemanje Vujoševića i/ili i ostalih okrivljenih službenika. Očekujemo od MUP-a i Uprave policije da identifikuju i sve ostale državne službenike koji su organizovali, neposredno sprovodili i prikrivali torturu nad Markom Boljevićem, Benjaminom Mugošom i Jovanom Grujičićem.

Više sreće šesti put?!

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza praćeno teškim nasiljem u policiji od oštećenog Marka Boljevića, juče je po peti put odloženo pred Osnovnim sudom u Podgorici. Naredno ročište je zakazano za 6.april 2023. godine. To znači da će početak ovog suđenja zbog teškog oblika policijske torture kasniti najmanje sedam mjeseci, imajući u vidu da je prvo ročište glavne rasprave bilo zakazano za 15. septembar 2022. godine.

Ročište je odloženo jer mu nisu pristupili ni optuženi kriminalistički inspektori CB Podgorica, Danilo Grbović, Bojan Vujačić, Ivan Peruničić i Nemanja Vujošević, ni njihovi advokati, kao ni nadležna državna tužiteljka Romina Vlahović. Jedino je prisustvovao peti okrivljeni, inspektor Dalibor Ljekočević, koji je doveden iz pritvora gdje se nalazi zbog sumnje da je trgovao drogom.

Kako je sud dužan da vodi računa da se postupak sprovede efikasno, uz poštovanje prava na suđenje u razumnom roku, ostalo je nejasno zašto sutkinja Larisa Stamatović Mijušković nije izdala naredbu za prinudno dovođenje optuženih, koji iako uredno pozvani nisu opravdali svoj izostanak, ni zašto nije sankcionisala advokate odbrane koji nisu pristupili ročištu.

Podsjećamo, Marko Boljević, Benjamin Mugoša i Jovan Grujičić su u maju 2020. godine mučeni u policijitokom istrage „bombaških napada” na kuću službenika državne bezbjednosti Duška Golubovića i lokal „Grand“. Za iznuđivanje iskaza od Boljevića 16. maja 2022. godine pokrenut je krivični postupak protiv kriminalističkih inspektora Danila Grbovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Ivana Peruničića i Nemanje Vujoševića. Ljekočević je optužen  da je isto djelo izvršio i nad Benjaminom Mugošom, dok za torturu nad Grujičićem još uvijek nema optužnice.

Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za istraživanje i kažnjavanje torture u skladu sa međunarodnim standardima koji obavezuju Crnu Goru. Smatramo da su Državno tužilaštvo i Uprava policije dužni da temeljno istraže i odgovornost ne samo optuženih inspektora već i policijskih rukovodilaca koji su koordinirali istragubombaških napada i bili nadređeni neposrednim izvršiocima torture.

Više informacija o ovom slučaju pogledajte na sajtu Akcije za ljudska prava u izvještaju “Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021”.

Marka Boljevića zastupa advokat Novica Milošević, u okviru programa HRA za zaštitu žrtava torture koji finansijski podržava UN fond za žrtve torture (UNVFVT).