TUŽILAŠTVO DA SE ODLUČNO SUPROTSTAVI IZAZIVANJU MRŽNJE

TREĆI PUT ODLOŽEN POČETAK SUĐENJA ZA TORTURU
11/01/2023
MINISTAR PRAVDE IZJAVOM UGROZIO NEZAVISNOST SUDSTVA
17/01/2023

TUŽILAŠTVO DA SE ODLUČNO SUPROTSTAVI IZAZIVANJU MRŽNJE

Akcija za ljudska prava (HRA) izražava veliku zabrinutost zbog nedavnih događaja u Crnoj Gori i regionu koji podstiču nacionalnu i vjersku mržnju i ugrožavaju bezbjednost građana.

Pjevanje pjesme “Leleču Turci, kukaju bule, oj lele lele, evo ga Vule, a serdar Janko sa sabljom maše, udrite braćo, srpstvo je naše”, od strane gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića na dočeku tzv. Srpske nove godine, skandiranje “Ubij, ubij Srbina” na utakmici tokom međunarodnog turnira u Sarajevu i napad na roditelje mladih fudbalera iz Beograda od strane huligana u Sarajevu moraju biti i javno osuđeni i efikasno kažnjeni da bi se sprječilo dalje rasplamsavanje mržnje, koje može samo da proizvede novo nasilje.

Učestalost govora mržnje krajnje zabrinjava i nadležni se tome moraju odlučno suprotstaviti primjenom prava.

Očekujemo od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da pjevanje pomenute pjesme ocijeni kao govor mržnje i procesuira, kao i svaki sličan govor koji izaziva mržnju i produbljuje podjele.

HRA će zatražiti informacije od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici o tome da li je iko procesuiran zbog govora mržnje koji se u Nikšiću čuo nakon skupa organizovanog 13. jula 2022. godine, na Dan državnosti, kada je takođe pjevana pomenuta pjesma “Leleču Turci, kukaju bule…”. Uprava policije je tada objavila da je podnijeto pet prijava protiv pet osoba u vezi incidenata u Nikšiću zbog drugih krivičnih djela, da su u kontekstu Izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje prikupljena obavještenja i da se čeka ocjena Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.