NA PRVOM ROČIŠTU ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA PEKOVIĆ NEGIRAO KRIVICU

REAGOVANJE HRA NA TEKST POD NAZIVOM „NIJE ŠIJA NEGO VRAT” OBJAVLJEN U JUČERAŠNJEM IZDANJU VIJESTI
30/09/2022
ODBACIVANJE KRIVIČNE PRIJAVE JOVANA GRUJIČIĆA PONOVO PREURANJENO – HRA APELUJE DA PREDMET PREUZME VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO
03/10/2022

NA PRVOM ROČIŠTU ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA PEKOVIĆ NEGIRAO KRIVICU

Foto: N1

Suđenje Slobodanu Pekoviću, rođenom Ćurčić, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počelo je danas pred Višim sudom u Podgorici, gdje je optuženi iznoseći svoju odbranu negirao krivicu.

Peković se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine.

Već godinu dana se nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva. Dva ročišta su prethodno odložena zbog bolesti sudije i advokata.

Na narednom ročištu, posredstvom međunarodne pravne pomoći, biće saslušana oštećena, zaštićena svjedokinja A1 putem video linka. Njen punomoćnik, advokat Dalibor Tomović, tražio je da prilikom saslušanja žrtve javnost bude isključena, te da se ona sasluša tako da joj se ne vidi lice i izmjeni glas. Tročlano sudsko vijeće je odobrilo saslušanje putem video linka na zatraženi način.

Prema navodima optužnice Peković je početkom juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, ubio Muja i Eminu Šabanović čija su tijela izgorjela u kući koju je nakon ubistva zapalio. „Ne priznajem krivicu, ni krivično djelo … Toga dana ja nijesam bio u selu Hum, već u Plužinama gdje sam se potukao sa Obrenom Gojkovićem i cijeli dan sam bio u policijskoj stanici. Za to postoje dokazi”, rekao je Peković. On dodaje i da se u presudi Haškog tribunala Ratku Mladiću, navodi da su Muja i Eminu Šabanović ubili Lj.D. i M.K, te da ne zna zbog čega se ovo djelo sada njemu stavlja na teret.

Peković je potom negirao krivicu i za silovanje oštećene, zaštićene svjedokinje A1.

„Oštećena me opisala kao visokog momka, duge plave kose preko ramena i svjetlih očiju, a ja tako nikada nijesam izgledao“, navodi Peković. Objašnjava da je ispred sale „Partizan“ u Foči 27. avgusta bio kako bi pronašao i spasio sestru svoje snahe, ali da u tome nije uspio jer su ih pripadnici paravojnih formacija presreli prilikom izlaska iz sale, njemu zadali više udaraca od kojih je pao na zemlju, a zatim žene odveli u njemu nepoznatom pravcu. O navedenim povredama ne postoji medicinska dokumentacija.

Pozivajući se na mišljenje vještaka psihijatrijske struke, kojim je utvrđeno da svjedokinja A1 pati od postraumatskog stresnog poremećaja i drugih psihičkih oboljenja, odbrana ističe da se njen iskaz ne može smatrati zakonitim dokazom i zahtjeva njeno ponovno vještačenje u Crnoj Gori.

Za isto djelo seksualnog nasilja na štetu svjedokinje A1, pred Sudom BiH se već vodio postupak protiv Jaska Gazdića, koji je zatim pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora za to djelo i druge ratne zločine. U postupku svjedokinja A1 je decidno za silovanje optužila i Gazdića i Slobodana Pekovića (koji se tada prezivao Ćurčić). Sud BiH je u potpunosti poklonio vjeru iskazu svjedokinje jer je veoma uvjerljivo, detaljno i jasno opisala način izvršenja djela, potvrđen i medicinskom dokumentacijom.

Advokat Dalibor Tomović je nakon iznošenja odbrane, zahtjevao dopunu dokaznih radnji predloženih uz optužnicu, tražeći saslušanje i zaštićene svjedokinje A2. O ovoj, kao i o predloženim dokaznim radnjama odbrane, državna tužiteljka Tanja Čolan Deretić će se izjasniti naknadno.

Naredno ročište je zakazano za 6. decembar. Akcija za ljudska prava će pratiti čitav tok krivičnog postupka.

Specijalno vijeće sudija u ovom predmetu čine sutkinja Nada Rabrenović, kao predsjednica i sudije Zoran Radović i Goran Šćepanović kao članovi. Državna tužiteljka je Tanja Čolan Deretić, koja je iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici upućena na rad u Specijalno državno tužilaštvo.