HRA: Podrška apelu za trajno zapošljavanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim potrebama

PROTEST ZBOG SMANJIVANJA STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU NA “MALA VRATA” I BEZ JAVNE RASPRAVE
11/06/2021
IZBOR VRHA SUDSKE VLASTI: OBJAVITI BIOGRAFIJE I PROGRAME RADA SVIH KANDIDATA, INTERVJUE OTVORITI ZA JAVNOST
16/06/2021

HRA: Podrška apelu za trajno zapošljavanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim potrebama

Ilustracija: Portal RTCG

Ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić i članovima/cama Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Akcija za ljudska prava (HRA) je uputila Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama da se obezbijedi trajno zapošljavanje asistenata u nastavi i time unaprijedi kvalitet inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori.

Prema članu 30a važećeg Zakona, asistenti u nastavi mogu samo da zasnuju radni odnos na određeno vrijeme i to “najduže do kraja nastavne godine”. Tako više od tri stotine asistenata svake godine u junu, na kraju školske godine, ostaje u neizvjesnosti, jer ne znaju hoće li ponovo zaključiti ugovore u septembru. Oni ostaju i bez prihoda za vrijeme školskog raspusta, za razliku od svih drugih zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama. To su sve razlozi da asistenti odustaju od posla u prosvjeti, iako mnogi već imaju dragocjeno višegodišnje iskustvo, a to negativno utiče na djecu i kvalitet inkluzivnog obrazovanja.

HRA podržava apel 212 dječijih asistenata da se riješi njihov radno-pravni status. Apelujemo na ministarku Bratić i Odbor da razmotre i podrže inicijativu asistenata i tako unaprijede i položaj djece s posebnim obrazovnim potrebama.

Posebno ističemo da je Savjet Evrope u nedavnoj Rezoluciji o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina za Crnu Goru (CM/ResCMN(2921)14) preporučio vlastima “da obezbijede da asistenti u nastavi budu zaposleni na osnovu sigurnih, dugoročnih ugovora”.

Broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama u Crnoj Gori kontinuirano raste, pa se i zbog toga trajno angažovanje asistenata u nastavi dugoročno posmatrano pokazuje kao neophodno.