SUDSKI SAVJET IZBJEGAVA DA DOSLJEDNO SPROVEDE PRESUDU UPRAVNOG SUDA KOJOM JE PONIŠTENA ODLUKA O IZBORU KANDIDATA ZA SUDIJE: PONOVITI I PISANO TESTIRANJE, NE SAMO INTERVJUE

ZABRANA ULASKA GEORGIEVA U CRNU GORU ZAHTIJEVA PROVJERU PRIMJENE OVLAŠĆENJA U UPRAVI POLICIJE
22/12/2020
HRA POZDRAVLJA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZBOG VRIJEĐANJA FUNKCIONERA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
26/12/2020

SUDSKI SAVJET IZBJEGAVA DA DOSLJEDNO SPROVEDE PRESUDU UPRAVNOG SUDA KOJOM JE PONIŠTENA ODLUKA O IZBORU KANDIDATA ZA SUDIJE: PONOVITI I PISANO TESTIRANJE, NE SAMO INTERVJUE

Akcija za ljudska prava je zatražila danas od Sudskog savjeta da postupak izbora 10 kandidata za sudije osnovnih sudova, naložen presudom Upravnog suda, ponovo sprovede u cjelosti, tako da ponovi i pisano testiranje, a ne samo intervjue, kako je Savjet odlučio na sjednici 22. decembra.

Presudom Upravnog suda, kojom je poništena odluka Sudskog savjeta o izboru deset kandidata, utvrđene su tri nepravilnosti kod pisanog testiranja i ocjenjivanja, što je faza postupka koja prethodi intervjuima.

Prvo, utvđeno je da je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Komisije za testiranje morala biti izuzeta iz procedure izbora u odnosu na kandidatkinju N.V., koja je ćerka njene kume, drugo, utvrđeno je da nijesu svi članovi Komisije za testiranje učestvovali u pregledanju i ocjenjivanju pisanih testova, i treće, utvrđeno je da odluka o predlogu ocjene koju je donijela Komisija za testiranje nije bila odgovarajuće obrazložena posebno u odnosu na kriterijum “obrazloženje razloga za odluku iz krivične oblasti”.

Kako je zakonom propisano da se intervjui sprovode samo s onim kandidatima koji su na pisanom testu ostvarili najmanje 60 bodova, a kako je Upravni sud utvrdio nepravilnosti u vezi pisanog testiranja, ponavljanjem samo intervjua bez ponovnog testiranja, Sudski savjet nezakonito favorizuje one koji su ostvarili uslov da pristupe intervjuima u nezakonito sprovedenoj proceduri i time ne sprovodi presudu Upravnog suda.

Sudski savjet ne može samovoljno da odluči da dio nepravilnosti koje je Upravni sud utvrdio ostavi po strani, već mora sve da ispravi i sudsku odluku sprovede onako kako ona glasi.

Najnovije nezakonito postupanje Sudskog savjeta vodi novoj povredi postupka izbora kandidata za sudije i povlači dodatnu odgovornost njegovih članova za kršenje člana 56 Zakona o upravnom sporu, koji ga obavezuje da otkloni sve primjedbe navedene u presudi.

Pismo upućeno Sudskom savjetu je dostupno ovdje.

 

Prethodna saopštenja HRA o spornom izboru i presudi Upravnog suda:

10/07/2019: HRA protestno pismo upućeno Sudskom savjetu Crne Gore

14/07/2019: Saopštenje povodom izbora 10 kandidata i kandidatkinja za sudije i sutkinje Crne Gore

29/08/2019: ASK štiti sukob interesa umjesto da ga procesuira

13/09/2019: Krivična prijava protiv Sudskog savjeta

28/10/2019: Specijalni tužilac Rutović odbacio prijavu protiv Sudskog savjeta

11/12/2019: Državno tužilaštvo ne smije protiv Sudskog savjeta: Jedini je mogući zaključak neobrazloženih odluka SDT i VDT o odbacivanju krivičnih prijava nevladinih organizacija

21/12/2020: Upravni sud poništio odluku Sudskog savjeta o izboru deset kandidata za sudije osnovnih sudova