Predstavljanje izvještaja “Analiza postupaka izbora, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti sudija u Crnoj Gori 2020-2021”

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI
09/12/2021
Od osnivanja Sudskog savjeta nije obezbijeđeno da taj organ postane nezavisan
13/12/2021

Predstavljanje izvještaja “Analiza postupaka izbora, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti sudija u Crnoj Gori 2020-2021”

Akcija za ljudska prava (HRA) sjutra, u ponedeljak, 13. decembra 2021. godine, u 11h, u hotelu Hilton, organizuje konferenciju na kojoj će predstaviti izvještaj o radu Sudskog savjeta pod nazivom “Analiza postupaka izbora, napredovanja i utvrđivanja odgovornosti sudija u Crnoj Gori 2020-2021”.

Izvještaj je urađen u okviru projekta Akcije za ljudska prava “Jačanje garancija nezavisnosti pravosuđa”, koji podržava Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

Autori izvještaja su Marija Vesković, Tea Gorjanc Prelević, Veselin Radulović i Dalibor Tomović.

Rapravu povodom izvještaja će otvoriti:

Vesna Simović Zvicer, predsjednica Sudskog savjeta,

Sergej Sekulović, ministar unutrašnjih poslova i rukovodilac Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, član Sudskog savjeta,

Momo Koprivica, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini Crne Gore,

Riccardo Serri, otpravnik poslova u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica HRA.

U nastavku konferencije, u raspravi o izvještaju će učestvovati članice Sudskog savjeta: doc. dr Vesna Simović Zvicer, predsjednica Sudskog savjeta, i Ana Perović Vojinović, sutkinja u Upravnom sudu Crne Gore i članica Sudskog savjeta,

kao i dr Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Prisustvo konferenciji su potvrdile sudije, predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Skup će se odvijati prema priloženoj agendi. Molimo Vas da posjetite skup i izvijestite javnost o izvještaju i raspravi od posebnog značaja za uspostavljanje vladavine prava u našoj državi.

Podsjećamo da je u skladu s važećim epidemiološkim mjerama neophodno nošenje zaštitnih maski i držanje distance. Obezbijedili smo poštovanje epidemioloških mjera u konferencijskoj sali.