HRA POZDRAVLJA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZBOG VRIJEĐANJA FUNKCIONERA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

SUDSKI SAVJET IZBJEGAVA DA DOSLJEDNO SPROVEDE PRESUDU UPRAVNOG SUDA KOJOM JE PONIŠTENA ODLUKA O IZBORU KANDIDATA ZA SUDIJE: PONOVITI I PISANO TESTIRANJE, NE SAMO INTERVJUE
24/12/2020
POVODOM POZIVANJA NA JAVNO OKUPLJANJE ZAKAZANO ZA SJUTRA (28.12.2020. GODINE)
27/12/2020

HRA POZDRAVLJA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZBOG VRIJEĐANJA FUNKCIONERA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Foto: Fejsbuk stranica "Sačuvajmo Sinjajevinu"

Viši sud za prekršaje u Podgorici, u vijeću sastavljenom od sudija: Vesne Šćepanović, kao predsjednice vijeća, Larise Begović i Maje Živaljević, kao članica vijeća, oslobodio je krivice Milana Rončevića da je, postavljanjem statusa na Fejsbuku, prekršio član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, tako što je vrijeđao bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića. Tročlano viječe u istom sastavu je prethodno ukinulo rješenje o kažnjavanju M.G. koji je ranije vrijeđao direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

U oba slučaja HRA je okrivljenima pružila besplatnu pravnu pomoć.

HRA posebno pozdravlja odluku vijeća Višeg suda za prekršaje da rješenje o oslobađanju Rončevića krivice utemelji na članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja.

Očekujemo da se Uprava policije upozna s ovom odlukom i promijeni praksu procesuiranja osoba koje na ličnim profilima na društvenim mrežama vrijeđaju državne funkcionere, koji su prema međunarodnom standardu slobode govora dužni da trpe viši stepen kritike.

Rončević je 28. oktobra na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk, u znak protesta zbog odluke ministra Boškovića da na planini Sinjajevina sprovede vojne vežbe, objavio komentar “dolje Boškoviću, splačino i bivši ministre”, a nakon toga istog dana i video snimak sa protestnog okupljanja s opisom “e Boškoviću splačino, hvala ti što si nas okupio, Boškoviću ovo je krme a ne ti”.

Rončevića je u prvom stepenu Sud za prekršaje Bijelo Polje – Odjeljenje u Kolašinu kaznio kaznom zatvora od 15 dana. Viši sud za prekršaje ga je oslobodio, postupajući po žalbi koju je sastavila HRA.

U drugom slučaju je Sud za prekršaje u Podgorici – Odjeljenje u Nikšiću prethodno kaznio M.G. zbog vrijeđanja direktora Uprave policije sa 500 eura. Po žalbi je odluka ukinuta i vraćena prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

U odluci kojom je preinačilo prvostepeno rješenje i Rončevića oslobodilo krivice, vijeće Višeg suda za prekršaje je naglasilo da miješanje organa javne vlasti u slobodu izražavanja okrivljenog “nije bilo neophodno u demokratskom društvu”, kao i da su “javne ličnosti i političari dužni da trpe veću kritku od običnih ljudi iz razloga što samim tim što su spremni da rade u javnoj sferi, isti sebe dobrovoljno stavljaju u centar pažnje i samim tim treba da tolerišu veću kritiku”.

Primijetili su i da oštećeni ministar Bošković, kome su bile upućene riječi uvredljivog sadržaja, nije podnio prijavu nadležnom organu Uprave policije, već je policija sama procesuirala Rončevića.

Odluka Višeg suda za prekršaje u slučaju Milana Rončevića pokazuje da sudovi u Crnoj Gori imaju kapacitet potreban da zaštite slobodu izražavanja i spriječe da Uprava policije kontinuirano zloupotrebljava član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, protivno međunarodnim standardima.

U Crnoj Gori je kazna zatvora za krivična djela kleveta i uvreda ukinuta još 2003. godine, dok su oba djela dekriminalizovana 2011. godine, u skladu s preporukama Savjeta Evrope.

Međutim, primjena člana 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru i dalje daje mogućnost za kažnjavanje uvreda ozbiljnim sankcijama, visokim novčanim kaznama i kaznom zatvora, suprotno međunarodnim standardima slobode govora.