Specijalni tužilac Rutović odbacio prijavu protiv Sudskog savjeta

Ne zaboraviti nalogodavce
25/10/2019
Konkurs za ilustratora/ku stripa na temu zaštite dječjih prava
29/10/2019

Specijalni tužilac Rutović odbacio prijavu protiv Sudskog savjeta

Specijalni državni tužilac, Veljko Rutović, odbacio je krivičnu prijavu koju su nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – (MANS) i Institut alternativa (IA) podnijele 13.9.2019. godine protiv članova i članica Sudskog savjeta, zbog sumnje da su, grubo kršeći propise prilikom izbora 10 kandidata/kinja za sudije u osnovnim sudovima Crne Gore po javnom oglasu (br. 01-2491/19-30) u julu ove godine, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja (član 416 Krivičnog zakonika Crne Gore (KZCG), nesavjestan rad u službi (čl. 417 KZCG), protivzakoniti uticaj (čl. 422 KZCG), falsifikovanje isprave (čl. 412 KZCG) i povreda ravnopravnosti (čl. 159 KZCG).

Prijava je odbačena obavještenjem sa formalnom napomenom “ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili navedena krivična djela, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, umjesto obrazloženim rješenjem kako nalaže Zakonik o krivičnom postupku.

Specijalno državno tužilaštvo nije kontaktiralo podnosioce krivične prijave, niti predložene svjedoke, niti je obavijestilo da je preduzelo ikakve radnje u cilju provjere navoda iz prijave.

Podsjećamo, u krivičnoj prijavi je ukazano na grubo kršenje procedure za izbor sudija u pogledu intervjuisanja kandidata i sprečavanja sukoba interesa posebno kod Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, koja je učestvovala u ocjenjivanju i pisanog testa i intervjua svoje savjetnice iz kabineta, ćerke vjenčane kume i sina njenog dugogodišnjeg zamjenika na funkcijama. Ispitivanje je sprovedeno nepropisno, ocjene za intervju su “poklonjene” jer su ih svi članovi i članice Savjeta davali bez osnova, čime su oštetili i kandidate koji nijesu izabrani kao i javni interes za objektivnim i zakonitim izborom sudija.

HRA, MANS i IA će podnijeti pritužbu Vrhovnom državnom tužiocu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave. Uprkos svemu, nastavićemo da preduzimamo sve potrebne radnje koje bi morale izazvati adekvatne reakcije organa pravne države.

Ovo saopštenje je dostupno i na engleskom jeziku, kao i rješenje o odbacivanju krivične prijave.

 

Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), advokat Veselin Radulović, pravni zastupnik

Institut alternativa (IA), Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora