Najava izvođenja pozorišne predstave “Deportacija” u Podgorici

Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Teodoru i Cocoru protiv Grčke
06/09/2019
Izbor i napredovanje sudija i državnih tužilaca u Crnoj Gori 2016-2019
10/09/2019

Najava izvođenja pozorišne predstave “Deportacija” u Podgorici

Poštovane/i,

pozorišna predstava “Deportacija”, po tekstu Željka Vušurovića, dramaturga sa Cetinja, u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar, biće prikazana u Podgorici 24. septembra 2019. godine u 20 časova u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović (KIC).

Predstavu je režirao Gradimir Gojer, teatrolog i režiser iz Bosne i Hercegovine, a za dramatizaciju teksta je zaslužna Svetlana Broz. Glavne uloge tumače Enver Petrovci i Jasna Ornela Bery, a ostale uloge Vahid Džanković, Dženana Džanić, Darja Badnjević i Hana Beštić.

Radnja drame je smještena u savremeno doba i, prema riječima njenog autora, Željka Vušurovića, bavi se ratnim zločinom deportacije Muslimana iz Crne Gore kroz porodične odnose aktera drame i njihove dileme o tome da nekažnjeni zločin kad-tad dođe na “naplatu”.

Predstava je motivisana uspomenom na žrtve ratnog zločina iz maja 1992. godine, kada je crnogorska policija nezakonito uhapsila najmanje 66 Muslimana, civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, a onda ih kao taoce predala njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba. Većina tih izbjeglica je ubijena ili su stradali u logorima Republike Srpske u BiH, dok je samo mali broj uspio da preživi. Za taj zločin do danas niko nije odgovarao. Bili su optuženi devetorica bivših državnih službenika, koje su crnogorski sudovi oslobodili na osnovu proizvoljnog, političkog, stava da ne mogu biti osuđeni za ratni zločin jer Crna Gora navodno nije učestvovala u ratu u Bosni i Hercegovini. Taj očigledni nedostatak pravde je inspirisao i ovu predstavu. “U izostanku krivične pravde, ponudio sam bar onu poetsku”, rekao je autor drame, Željko Vušurović.

Do danas je predstava odigrana u Novom Pazaru, Sarajevu, Plavu i Kotoru, ali ne i u Podgorici. Prethodni umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Branimir Popović, nije odgovorio na ponudu producenta predstave u vezi gostovanja. Na isti način je postupio i sadašnji umjetnički direktor CNP, Željko Sošić, koji nije odgovorio na dvije molbe za gostovanje predstave (prvu, Željka Vušurovića, i drugu, Tee Gorjanc Prelević, izvršne direktorice NVO Akcija za ljudska prava (HRA) i Daliborke Uljarević, izvršne direktorice Centra za građansko obrazovanje (CGO)). S druge strane, uprava KIC-a je odgovorila na molbu HRA i CGO i omogućila da se predstava odigra u KIC-u u utorak, 24. septembra, u 20h. To je za sada i jedino planirano izvođenje ove predstave u Podgorici.

Izvođenje predstave je omogućio projekat „Deportacija – da se ne zaboravi i ne ponovi!” koji HRA sprovodi uz podršku Evropske unije kroz program “Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u”. Karte su besplatne i pozivamo sve zainteresovane da ih potraže na biletarnici KIC-a u Podgorici ili na mail HRA: hra@t-com.me.

Konferencija za medije, na kojoj će učestvovati akteri predstave, biće održana 24.9.2019. u 12h u EU Info centru u Podgorici.