30/11/2017 USTAVNI SUD CRNE GORE UTVRDIO DA JE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO NOVINARU TUFIKU SOFTIĆU POVRIJEDILO PRAVO NA ŽIVOT

HRA – promjena adrese
28/11/2017
5/12/2017 POVODOM NEOPRAVDANE OPSADE DUBROVNIKA 1991-1992 GODINE
05/12/2017

30/11/2017 USTAVNI SUD CRNE GORE UTVRDIO DA JE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO NOVINARU TUFIKU SOFTIĆU POVRIJEDILO PRAVO NA ŽIVOT

Akcija za ljudska prava (HRA) i Media Legal Defense Initiative (MLDI) pozdravljaju odluku Ustavnog suda Crne Gore kojom je utvrđeno da je novinaru Tufiku Softiću državno tužilaštvo povrijedilo pravo na život tako što je nedjelotvorno istražilo pokušaj njegovog ubistva iz 2007. godine.

Kršenje prava je utvrđeno jednoglasno, glasovima svih sedam sudija, dok je većina sudija glasala da se Softiću dosudi i pravično zadovoljenje u iznosu od 7000 eura. Tako je Ustavni sud Crne Gore po prvi put u svojoj praksi dosudio i naknadu nematerijalne štete zbog kršenja ljudskih prava. Sudija izvjestilac u ovom predmetu bio je Miodrag Iličković.

Ova odluka, koja naglašava važnost sporovođenja blagovremenih i temeljnih istraga napada na novinare, veoma je važna za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori i predstavlja važan korak u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare.

“Četiri nedjelje posle Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara, Ustavni sud Crne Gore je donio ključnu presudu koja naglašava obavezu sprovođenja djelotvornih i temeljnih istraga napada na novinare”, izjavio je viši pravni savjetnik MLDI, Džonatan Mek Kali (Jonathan McCully). “Pozdravljamo ovu veoma važnu odluku, ali sada je vrijeme da nadležni sprovedu neophodnu istragu napada na gospodina Softića”.

“Nekažnjivost oba napada na Softića ne smije da se toleriše i Vrhovno državno tužilaštvo mora da preduzme sve što je još moguće dok oba slučaja ne zastare”, rekla je Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorka HRA. ”Skromna naknada štete Softiću ne smije da se ispostavi kao ”otkup” odgovornosti za propuste Osnovnih državnih tužilaca u Beranama Jadranke Mićović i Gorice Golubović i Višeg državnog tužioca u Bijelom Polju Rifata Hadrovića da blagovremeno sprovedu istragu koja je mogla da otkrije počinioce i nalogodavce napada. Ostaje pitanje za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića da li namjerava da preduzme bilo što povodom propusta u radu državnog tužilaštva kome je na čelu?”

Podsjećamo da je na pismo koje je Akcija za ljudska prava uputila VDT Stankoviću, u kome smo u januaru 2016. pobrojali sve propuste u vođenju istrage i zatražili utvrđivanje odgovornosti nadležnih za sprovođenje te istrage, odgovorila samo Stojanka Radović u ime Specijalnog državnog tužilaštva da ne vidi da se tu radi o krivičnim djelima iz nadležnosti tog tužilaštva.

Ustavnu žalbu u slučaju Tufika Softića podnio je advokat Dalibor Tomović, u saradnji sa Akcijom za ljudska prava i uz podršku Media Legal Defence Initiative iz Londona.