SEDMI PUT BLOKIRAN IZBOR PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA – SUDIJE PROTIV EU?!

Izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore – važan korak za pridruživanje Crne Gore EU
14/03/2024
23 NVO pisalo Aleksi Bečiću: Demokrate da povuku prijedlog za imenovanje ulice u Podgorici po Pavlu Bulatoviću
18/03/2024

SEDMI PUT BLOKIRAN IZBOR PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA – SUDIJE PROTIV EU?!

Akcija za ljudska prava je duboko razočarana neodgovornim ponašanjem pojedinih sudija Vrhovnog suda Crne Gore, koje su blokirale i sedmi pokušaj izbora predsjednice/ka tog suda.

Popunjavanje te pozicije je urgentna potreba za sudstvo, posle tri godine v.d. stanja, i vrlo važan korak za napredak cijele države ka članstvu u Evropskoj uniji. Radi se o ključnom prioritetu u poglavlju 23, neophodnom za ispunjavanje privremenih mjerila i dobijanje IBAR izvještaja.

Od 17 sudija Vrhovnog suda, 12 jeste glasalo za nekog od dvoje sudija koji su istakli kandidature i ispunjavali uslove za izbor, dok je preostalih petoro neodgovorno bojkotovalo izbor tako što je predalo nevažeće listiće. Oni su, nažalost, odbili da glasaju za kolege koje su bile spremne da preuzmu odgovornost, dok sami nisu imali smjelosti da se kandiduju.

Postavlja se pitanje da li oni koji su odgovorni za jučerašnji neuspjeh imaju za cilj sprečavanje reformi koje su mogle biti pokrenute tim izborom?

U ponavljanje procedure izbora, koja traje najmanje mjesec dana, i koju sada treba organizovati osmi put, nema smisla ulaziti prije nego što se izmjeni zakon i omogući da prosta većina sudija Vrhovnog suda, umjesto dvotrećinske, može da predloži Sudskom savjetu kandidata za predsjedničku funkciju. Ovakvo rješenje je sadržala radna verzija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, na čijim izmjenama se radi već skoro 4 godine.

Sutkinja Ana Vuković je na jučerašnjoj sjednici dobila 10 glasova i nedostajao joj je jedan glas da bude predložena za izbor Sudskom savjetu. Za sudiju Vukića glasalo je dvoje sudija.

Da je do danas izmjenjen Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, sutkinja Vuković bi s osvojenom većinom glasova bila predložena za izbor.

Sjednica je održana bez javnosti, našoj predstavnici nije omogućeno prisustvo, a obaviješteni smo da će zapisnik sa sjednice biti dostupan samo na zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Od 17 aktuelnih sudija Vrhovnog suda, četiri su bile u sastavu tog suda 2019. godine, kada su sve sudije glasale za treći neustavni mandat Vesne Medenice. Čak trinaest sudija je od tada promjenjeno.